Fra Meldal til Manhattan

KLASSISK BORD. Sigurd Resells «Øya». Foto: Eikund

 

Sigurd Resell, født 13. januar i 1920 i Meldal er sikkert ukjent for mange, men han er faktisk en anerkjent norsk interiørarkitekt og møbeldesigner.

Han gikk bort 1. desember i 2010 (90 år gammel), og er sønn av Sivert fra "Litjstuggu Resell" som var bestyrer på "Foreninga" (Meldal Handelsforening, nå Spar Meldal)

 


11.05.2022 - Rita Smedplass
Kategori: Kulturhistorie, Pressemelding, Kunst og håndverk

-"Sigurd Resell har diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, og var deretter ansatt hos Rastad & Relling. Deretter drev han selvstendig virksomhet som møbeldesigner, hovedsakelig i samarbeid med Vatne Lenestolfabrikk A/S. Han vakte stor anerkjennelse for stolen Falcon, som ble solgt over hele verden i 30 år, og som ble relansert i 2011 møbelfabrikken Rybo.

Stolen «Irafas» konstruert sammen med Cato Mansrud vant gullmedalje for bord og stoler i stål ved Industridesignbiennalen i Ljubljana i 1966, og Merket for god design samme år. Stolen er en feltstol som var laget til å stå støtt i ujevnt terreng, og har senere blitt relansert av Furnart som hagestol.

Resell har tegnet møbler for Stortingsbygningen, Fjernsynshuset og Televerkets administrasjonsbygning. I boka Design mellom stoler av Svein Gusrud er Resell med på listen over norske møbelkanoner". (Wikipedia)

 

Ifølge en pressemelding fra bransjeforeningen Designindustrien, er USA for første gang det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør og nå skal de klassiske krakkene og bordene til Meldal-designeren Sigurd Resell innta Manhattan i New York.

Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.

Blant disse finner vi Eikund, som har blåst støv av designklassikerne til Sigurd Resell fra Meldal i Orkland.

Resell ble som nevnt utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Etter utdanningen fikk han jobb i det sagnomsuste Rastad & Rellings tegnekontor, der han formet noen av etterkrigstidens mest ikoniske møbler. I 1968 ble han sjefsdesigner ved Vatne Lenestolfabrikk, der han ledet overgangen til en mer industritilpasset produksjon, ifølge Norsk kunstnerleksikon.

Frister amerikanerne med designklassikere

Selv om de er en relativt ny aktør på markedet, har Eikund bygget opp en imponerende katalog av norske møbelikoner fra 1950-tallets gullalder. Til Inside Norway-standen på ICFF tar de med rubb og stubb.

– "Dette er i realiteten Eikunds lansering i USA. I tillegg er vi eneste rene møbelaktør som stiller ut Inside Norway-standen. Det betyr at vi har ekstra mye gulvplass å boltre oss på, og den skal vi fylle med klassikerne våre", sier Jørgen Tengesdal.

Blant møblene som Rogaland-bedriften håper å friste et amerikansk designpublikum med finner vi foruten Sigurd Resells «Øya»-bord og «Jaer»-krakk også Torbjørn Bekkens «Veng»-stoler og «Evja»-kaffebord, Sven Ivar Dysthes «Era»-stol, Fredrik A. Kaysers stoler «Fluffy», «Hertug» og «Krysset», «Broadway» og «Hunter» av Torbjørn Afdal og Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur.

Fra Meldal til Manhattan articlethumbnail

BARKRAKK. «Jaer» av Sigurd Resell. Foto: Eikund

–" Norge er et eksotisk land for amerikanere flest. Det er et kjøpesterkt publikum som liker nordisk design og som elsker historiene som ligger bak klassisk møbeldesign. Samtidig er det ikke bare å komme til USA og forvente at produktene skal selge seg selv. Vi har jobbet i kulissene i flere år, og har nå sikret oss en veldig god distributør. Det er først nå vi virkelig kan begynne å ta ut en gevinst her", sier Tengesdal.

 – "Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden", sier Sundet.

(Pressenytt)

 

Det er jo unektelig ganske så stor stas at vi har en ektefødt Meldaling som er aktuell med sitt møbeldesign i USA, mange år etter sin "storhetstid".

 

 

Red:RS

Annonser


Medlemmer