Frykter skadebonanza i finværet

 

Røde Kors Hjelpekorps frykter finvær kan gi mange skader og redningsaksjoner i påskefjellet.


12.04.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv

– Sein påske med fint vær betyr mange folk ut på tur, og da blir det mye arbeid for oss i hjelpekorpset, sier leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps Jan Steffen Hoem.


I fjor ga en sein og solfylt påske mye ferdsel i fjellet. De frivillige måtte rykke ut på 386 aksjoner over hele landet, og behandlet 987 skader. Aldri før har hjelpekorpset registrert så mange skader. Også i år kommer påsken seint. Røde Kors krysser selvsagt fingrene for at det blir fint vær, men forbereder seg samtidig på ny skadebonanza i påskefjellet.

Derfor er også beredskapen skjerpet.

Sør i Trøndelag har Røde Kors Hjelpekorps vel 400 frivillige fordelt på 18 lokale hjelpekorps. Alle korpsene vil ha forhøyet beredskap i påsken, og 8 hytter i populære turområder i distriktet er bemannet med frivillige.

Lederen for hjelpekorpset ønsker de gode værmeldingene velkommen, men ber påsketuristene om å være oppmerksomme på at snøen i fjellet kan bli utrygg i løpet av få timer. Han oppfordrer derfor folk til å være varsomme og forberede seg godt før fjellturen.

– Dette været gjør skiføret mer uforutsigbart. Du kan starte en fjelltur med fint føre og fast underlag, men når temperaturene øker og sola varmer gjennom dagen er det ikke sikkert at løypa di er trygg når du skal ned igjen, sier Hoem.

Han oppfordrer spesielt de som skal på langtur til å følge fjellvettreglene. 

– Tilpass turen etter evne og forhold. Vi opplever dessverre å måtte hjelpe folk som har lagt ut på turer de ikke har forutsetninger for å gjennomføre. Ofte har de overvurdert sin egen form eller gått til innkjøp av nytt skiutstyr de ikke er kjent med, sier Hoem.


Red: HSE

Annonser


Medlemmer