Gammel-komfyren steiker godt

Den er et smykke, den gamle komfyren.

Jeg er den heldige innehaver av en gammeldags vedkomfyr, godt plassert som et smykke på kjøkkenet.


04.12.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat, Julestria

Jeg har tenkt på det lenge, og i dag bestemte jeg meg for å prøve ovnen til brødbakst igjen - det er mange år sia sist. Speltbrød med valnøttkjerner måtte være noe for gammel-ovnen å bryne seg på, tenkte jeg, og satte i gang kjøkkenmaskina. 1,2 liter lunka vatn, grovmalt og sikta speltmjøl, maltekstrakt, litt brunt sukker, litt salt, litt olivenolje og en pakke fersk gjær - det ble dagens utgangspunkt. Så er det mjølmengde, da ... Mjøl til passe deig er det nærmeste en kommer, for mjøl oppfører seg litt forskjellig fra gang til gang og fra pose til pose. Deigen skal slippe bollen, men ikke bli hard og trå.

Brod 1

Brødene er kommet i former.

Et par timers heving i romtemperatur får fart på spelten, og mens deigen hever, må ovnen varmes opp. Det finnes ingen temperaturmåler i den gamle ovnen, så jeg brukte et digitalt steketermometer som ble stukket inn gjennom et lite høl i steikeovnsdøra. Mens dette målte varmen, bakte jeg ut tre kilos-brød og la dem i godt smurte former. De fikk etterheve 35-40 minutter.

Da tempen i passerte 130 grader, satte vi inn to av brødene - det tredje stekte vi i den vanlige steikeovnen for at det ikke skulle bli så trangt i vedkomfyrens steikeovn. I den moderne ovnen var brødet ferdig etter 40-45 minutter, mens de to i vedkomfyren trengte et kvarter til før de fikk den fine, hule lyden når jeg banka på dem.

Brod 2

Her har jeg tatt brødene ut av formene for at de skal stekes på alle kanter i ca ti minutter.

Brod 6

Nydelig, brunt brød - litt ujamnt stekt, som en kan vente
seg med vedfyrt ovn. Men fint!

Det er artig å prøve gamle teknikker. Sist jeg bakte brød i min gamle vedkomfyr, smakte det faktisk en anelse bjørkved-røyk av brødet. Veldig godt! Nå gjenstår det å teste dagens produksjon.

Etter at brødene har kvilt en halv time på rista, klarer jeg ikke å vente lenger. Egentlig er det litt for tidlig, og jeg må passe meg så jeg ikke klemmer sammen det nystekte brødet. Forsiktig, og med husets skarpeste kniv, lirker jeg av skalken. Lukter. Mmm, ikke noe rå-lukt å kjenne. Jeg skjærer forsiktig ei skive til. Det ser virkelig bra ut. Smaken er veldig fin, og i morgen tidlig blir det vedovnsstekt kakskiv til frokost!

Brod 7

Lekkert! Og et bevis på at bjørkved og gammelovn stadig leverer fint brød!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser


Medlemmer