Glafurumyrainn

Tåke i Jøngfjellet, juli 2020 (HSE)

Garden Snausin lå lengst ut mot Rindalsgrensa, men var på Meldals grunn.


18.07.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie

Derfor var det naturlig for folket som bodde på denne garden å gå i kirka i Meldal, selv om det kanskje var kortere til rindalskirka.

En søndag utpå vinteren skulle som vanlig folket i Snausin gå til kirka. De startet så tidlig at de skulle nå kirka i rett tid, akkurat som vanlig. Turen over Jøngfjellet gikk bra, og de kom fram i rett tid. Men det var på heimturen problemene kom.

Da de var kommet opp på Jøngfjellet, møtte de kraftig snøfokk og mistet hele retningssansen. De gikk lenge uten mål og mening, og begynte etterhvert å miste motet. Men plutselig gikk de seg på ei furu ute på ei myr. Denne furua kjente de igjen, den lå på høyden over garden. Da så alt mye lysere ut og de hadde rake veien heim. Plassen er i ettertid kalt Glafurumyrainn fordi gleden var så stor den gangen. Og den dag i dag står gadden på myra, treet som sannsynligvis reddet livet til folket på Snausin.

"Da lar jeg ordet gå videre til Arnt Fredrik, drengen her på garden", sa Gaute etter å ha fortalt historien sin. Drengen gikk rett på sak og fortalte historien om "Bakst-And-tjønna".

 

Neste uke: "Bakst-And-tjønna" og "Serjahaugen".

Fra "Stedsnavn i Meldal" i årbok 41, 2000 av Meldal Historielag.

 Skrevet av:

DFED88FB 1CB7 495F 9DA9 E4BDC7E77540 1 201 a2

 

Red: HSE

 

Annonser


Medlemmer