God jord er en god start for å så

 

Mandag, 10. februar arrangerte Meldal Hagelag temakveld om kompostering.


13.02.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Lag og foreninger

Foredragsholder var Ragnhild Borchsenius, som snakket varmt om ulike måter å kompostere matavfall på.

Vi var 12 damer som lærte mer om kompostering.

 

Matavfall utgjør omtrent en tredjedel av alt avfallet vårt - ved å kompostere kan matavfallet bli godt gjødsel for din egen hage.

 

IMG 1324

Ragnhild Borchsenius,

 

  

Ved å kompostere matavfall fører en næringa tilbake i kretsløpet og lager GOD JORD – som igjen gir en god start for såing.

Kaffe, matavfall, løv og kvist gir god jordforbedring.

 

Vi fikk orientering om ulike måter å kompostere på, varmkompost, kaldkompost, markkompost og Bokashi (fermentering av matavfall).

Kaldkompost passer best til løv, kvist og andre typer hageavfall. Kaldkompost gir ikke avslag hos Remidt/Hamos.

Varmkompost - her kan en velge mellom Biolan, jordakompost og kompostbjørn m. flere. Går du kompostkurs, har en aktiv varmkompost/bokashi og inngått avtale med Remidt får du reduksjon i renovasjonsavgifta i tillegg til herlig jord.

 

Varmkompost – oppskrift på god kompost 4 deler matavfall og en del strø (sagflis/bark, kan også bruke oppskåret doruller og små biter av egg kartong). Bomullplagg er også mikroorganismene glade i, klipp de da i små biter. Jo mindre biter des lettere brytes matavfallet ned.

Varmkompost er en skadedyrsikker og isolert beholder der kjøkkenavfall kan komposteres uten risiko for å få uvedkomment besøk av rotter og mus.  Isoleringen gjør at komposteringsprosessen kan fortsette også når det er kaldt ute.  Varmkomposten brenner best rundt 30-50 grader. Komposten skal ikke være bløt, bare fuktig.  Luft komposten minst en gang i uken, ved å røre i den.

 

Bokashi er japansk for ferment organisk materiale og en alternativ metode for kompostering av matavfall. Omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen få uker.  Bokashi er lettvint, krever liten plass, lukter litt syrlig. Bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte før det blandes med jord. I bøtta legger du matavfall lagvis med bokashistrø en gang pr. dag.

Bokashistrø er hvetekli innsatt med mikroorganismer, som setter i gang syrningsprosessen når den kommer i kontakt med matavfallet ditt. Tøm ut vesken en til to ganger i uken, fin gjødsel som kan blandes ut 1/100 og brukes både på planter inne og ute, kan lagres kaldt eller fryses – klar til bruk om våren/sommeren. Matavfallet skal stå å godgjøre seg i bakashibøtten i to uker før den blandes med jord. Etter to tre uker – er matavfallet omdannet til god jord.

 

Mange av oss drikker masse kaffe, kaffe er også en kjemperesurs – tørk gruten eller ha den direkte rundt plantene ut i hagen.  Kaffe er næringsrik og gir god næring til roser og andre blomster.
Aske skal IKKE i komposten, men den er fin å «mylle» med om våren – da forsvinner snøen raskere.

 

Viste du at det tar 50 år å bryte ned en isoporkopp og bare 2 måneder å bryte ned pappesker og epleskrotter?

 

Kompost er snadder for meitemarken og andre gode jordarbeidere. Kompostjord inneholder næringsstoffer som plantene trenger for å vokse.  Etter hvert som organisk materiale brytes ned, avgis mineralstoffer som nitrogen og fosfor og blir tilgjengelige for plantene.

 

I dag er det viktigere enn noen gang å redusere ens eget fotavtrykk på miljøet. Dyrking av egne grønnsaker og bruk av egen kompost er en av flere måter hver enkelt av oss kan ta mer ansvar.
Hjemmekompostering er blitt trendy! Etter vår mening en god trend, start du også.

 

Vi ønsker dere et spennende nytt hage-år!

 

 

IMG 1326

 

 

Med vennlig hilsen

 

MELDAL HAGELAG

Ingrid Mjøen

Annonser


Medlemmer