Gode råd om beredskap hvis krise oppstår

Ove Smedplass på kontoret sitt i Meldal rådhus.

Beredskapskoordinator Ove Smedplass i Meldal kommune svarer på spørsmål rundt brosjyren "Du er en del av Norges beredskap" som kom i postkassa i går.


06.12.2018 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: samfunn

Smedplass kan forsikre om at risikobildet for Meldal ikke har økt. Hensikten med å sende ut brosjyren til befolkningen er å ha et robust samfunn.

-Det verste som kan skje her er ekstremvær og strømutfall, sier han. Da kan vi ikke garantere at all infrastruktur fungerer og at det vil bli reparert innen få timer.

Ved langvarig strømbrudd er det viktig at storparten av befolkningen er i stand til å klare seg selv slik at nødetatene kan ta seg av de som trenger det.

Nødetatene må også sørge for at det frivillige hjelpeapparatet er på plass hvis nødvendig. Og hvis krise oppstår, har vi system for massevarsling via kart og telefon, sier Smedplass videre.

Ikke like sårbare

-Vi i Meldal er ikke like sårbare som folk i små leiligheter i byene. Eldre mennesker er jo vant til å ha litt i beredskap, som lommelykt, fyrstikker og noe proviant. Nå er strømmen mer stabil og de yngre som ikke har opplevd krigen, og heller ikke har foreldre som opplevde den, er vant til og forventer at både strøm og alt fungerer, og at at varer kan skaffes på noen minutter.

Medisiner viktigst

Smedplass anbefaler likevel innbyggerne å gå gjennom listen i brosjyren og tenke gjennom hvilken varmekilde man ønsker å ha i beredskap om man ikke har vedovn. Om strømmen går, blir det fort kaldt hjemme.  Han anbefaler også at man har viktige medisiner for en stund fremover.

Mange har hytter hvor man er vant til å leve uten alle moderne hjelpemidler og vannklosett. Men har man ikke alternativt toalett, kan det være greit å ha litt vann stående til å skylle ned med.

Selv har Smedplass gått gjennom listen og konstatert at han fint kan klare seg i lang tid med det han allerede har i hjemmet. I frysern er det mat for minst to uker, ler han. Og i likhet med mange i Meldal har han også hytte som fungerer fint uten både vann og strøm.

 

fullsizeoutput 4dd2

Denne brosjyren er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Brosjyren skal ha kommet i postkassen til alle innbyggere i Norge

 

Førstehjelp

Som ansatt i nødetatene er Smedplass alltid oppdatert og trent i førstehjelp. Han anbefaler de som ønsker førstehjelpskurs, å ta kontakt med Røde Kors, da kommunen ikke har kapasitet til dette selv.

 

Beredskap og krisehåndtering:

Krise er definert som en uønsket hendelse som rammer større grupper av mennesker og som er mer omfattende enn det ordinære hjelpeapparatet kan takle tilfredsstillende.

Som en del av den nasjonale beredskapen har Meldal kommune utarbeidet et planverk og fastlagt en organisering som skal sikre at kommunen kan håndtere kriser hvis de oppstår. Jevnlige beredskapsøvelser skal bidra til at organisasjonen har nødvendig kompetanse for å håndtere kriser.

Plan+for+kommunal+kriseledelse+revisjon+april+2017-1.doc

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer