Gruvearbeidern

 

Mange av rallarene som kom til Løkken Verk under bygginga av Thamshavnbanen ble værende her som gruvslusk. Bygginga av Norges første elektriske jernbane tok flere år, og mange av rallarene hadde fått kjærester, koner og familier før banen ble åpnet fram til Løkken i 1910.

Hilsen Stein Dyrseth på SANS Bergmannskroa


15.04.2008 - Marit Mjøen
Kategori: Arkiv

Bergmannen på Løkken VerkGruva trengte arbeidskraft, for Christian Thams hadde store planer for Løkken. I gruvegangene vandret gruvearbeidere fra Meldal, Rennebu, Hølonda, Rindal og Orkdal. For hvert år ble arbeidsstokken større.
Verket, altså gruveselskapet, eide boligene, hadde vedlikeholdet på alt, sørget for at all infrastruktur fungerte, og de ”eide” arbeidsplassene. Orkla- Grube Aktiebolag var blitt en hjørnesteinsbedrift som hadde hånd om alt som foregikk i gruvebyen.

Midt i alt dette ble Løkken Grubearbeiderforening stiftet i 1907. At arbeidere skulle få organisere seg var ingen selvsagt rett på denne tiden. Thams og funksjonærene på Verket var sterkt imot organisasjonsretten. De som meldte seg inn i foreningen ble truet med oppsigelse. Etter 2. Verdenskrig fikk organisasjonsarbeidet rev i seilene. Arbeiderpartiet satt med regjeringsmakta, og arbeiderbevegelsen fikk et enormt fotfeste på Løkken.

Bergmannen ble et symbol. Gruvslusken med tranlampe, feisel og bergsjern ble et adelsmerke i framveksten av det sosialdemokratiske Norge i etterkrigstida. Arbeidskaren med gruvlortåt lomp ble et symbol på verdighet, yrkesstolthet og styrke. På frihet, likhet og broderskap. Gruvearbeideren, bergmannen, gruvslusken – han ble symbolet på Løkken Verk og alle de som hørte og hører til her.

Gruvearbeiderens middag – kjøttkaker i brun saus

Finnes det en mer typisk Norsk rett? Kjøttkaka er kåret til Norges nasjonalrett, og er sikringskost for folk som utfører hardt fysisk arbeid. Gruvearbeideren satte nok pris på å få servert kjøttkaker med brun saus, erterstuing eller kålstuing og kokte poteter.
Her ved SANS Bergmannskroa har vi til og med verdensrekord i kjøttkake. Sommeren 2006 lagde kokkene her verdens største kjøttkake som kom med i Guinnes rekordbok for 2007. Kjøttkaka var på 19,6 kg og var ikke enkel og hanskes med.
Nå er vel kjøttkake og brun saus noe som de fleste kan lage, så jeg drister meg til å gi ut oppskrifta på verdens største kjøttkake i fall noen skulle finne på å bryne seg på denne eller noe enda verre……

VERDENS STØRSTE KJØTTKAKE

20 kg kjøttdeigVerdens største kjøttkak. Foto: Meldal kommune
16 ss salt
40ss potetmel
10 liter melk
Løk og ingefær tilsettes hvis ønskelig
(Det trengs litt hjelp av folk med stor miksebolle)

Så går de gale i gang med å forme denne massen til en slags kjøttkakelignende substans. Deretter kokes kjøttkaka – eller kjøttbollen kan vi vel kalle den enn så lenge, i ca 6 timer.

Det blir en del svinn i kokeprosessen, så hvis verdensrekorden skal slås, så beregn rikelig mengde.
Etter koking, skal kjøttklumpen veltes ut av gryta. Her må man bruke fantasien. Aller helst skal jo kaka være i et stykke slik at den faktisk kan kalles en kjøttkake.

SÅ kommer det som alle lurer på: Hvordan steker man en sååå stor kjøttkake?
Vi brukte skibrenner samt cognac og så flamberte vi kaka.

Sånn. Det var det….
Vel bekomme.

Annonser


Medlemmer