Gyteområdet for aure forlenget i Messa

 

Mange, både gående og kjørende, tar av fra hovedveien gjennom Meldal og følger fylkesvei 6506 (Ressveien) mot Meldal kirke eller helsetunet – eller de kommer forbi helsetunet, kirka og prestegården den andre veien. Lite tenker de fleste på at det går en fin aurebekk under veien like ved prestegården.


09.07.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Fiske, Natur

 Men det gjør det altså. Messa heter bekken som kommer ned fra Grefstadfjellet ved Meldal prestegård og går gjennom Meldal sentrum bak Spar. Og nå har auren i Messa fått bedre livsvilkår og gytemuligheter enn den hadde før, etter at Odd Lykkja, koordinator i Orkla vannområde, tok saken i egne hender, så å si.

- Sjøauren sliter i Orklavassdraget, sier Odd Lykkja. Han støtter seg til Norsk institutt for naturforskning (NINA) som over flere år har kartlagt sidevassdragene i Orkla. Sluttrapporten hvor tilstanden i over 90 vassdrag er beskrevet ble publisert nå i år (https://brage.nina.no/nina-xmlui/handle/11250/2724313), og viser at det er mange faktorer som påvirker bekkene negativt.

40-50 cm sprang opp til kulverten

I Orkla har sjøauren vært fredet siden 2009, og til tross for noe positiv utvikling de siste årene er bestanden ennå langt fra å være så stor at det igjen kan åpnes for fiske.

Messa 1

Kulpen før utbedring.

- Årsakene til den dramatiske nedgangen i sjøaurebestanden er sammensatt, og selv om den største enkeltfaktoren knyttes til oppdrett og påvirkninger i sjøen, så viser kartleggingen at det også er store utfordringer i mange av sidevassdragene hvor sjøauren gyter og vokser opp, sier Lykkja.

 Denne uka ble det altså gjort et tiltak i bekken Messa som kan hjelpe på situasjonen. Orkla vannområde med koordinator Odd Lykkja og Hallgeir Jordet i Jordet Grustak bygde da en liten demning slik at fisken lettere kan nå gyteområdene lengst opp. Den anadrome strekningen hvor det kan gå laks og sjøaure er på ca. 1100 meter og kan med det gi en stor produksjon av fisk strekningen (anadrom er et begrep som benyttes om ferskvannsfisk som regelmessig vandrer til havet på næringssøk og tilbake til ferskvann igjen for gyting).

Under Ressveien går Messa i en kulvert, og ved kulvertens utløp var det et sprang på 40-50 cm som gjorde at ungfisk kunne ha problemer med å passere. Fallet ville også i perioder være et vandringshinder for gytefisk, litt avhengig av vannføring.

Vandringshinder utbedret

- Hva er de vanligste problemene for fisken?

- Mange av disse vassdragene har vandringshindre som i Messa. Eller de er kanalisert og utrettet, mangler kantvegetasjon eller er negativt påvirket av vannkraft. For Messa sin del konkluderte NINA med at kulverten burde utbedres. I stedet for å bytte hele kulverten, noe som ville blitt veldig kostbart, ble det i stedet konkludert med at en kunne oppnå mye bra bare ved å heve vannstanden i kulpen nedenfor, forteller Odd Lykkja.

 Han tok initiativ til å utbedre vandringsmuligheten for auren i Messa. Fylkeskommunen, som eier veien, hadde satt av midler til slike tiltak, men hadde ikke selv kapasitet til å gjennomføre tiltakene. – Jeg tok derfor på meg «prosjektledelsen» og fikk engasjert Hallgeir Jordet slik at vi sammen fikk forsterket og hevet vannstanden i kulpen nedafor kulverten. Et lite tiltak, men betydningsfullt for fisk som skal vandre oppover bekken til gytestedene, påpeker han.

Messa 4

Hallgeir Jordet flytter stein.

Messa 3

Kulpen etter utbedring.

- Lite, men vellykket tiltak?

- Vi håper det blir vellykket. Kulpen nedfor kulverten ble delt i to med en passerbar demning av stein og grus. På det viset ble vannstanden rett nedenfor kulverten hevet med 20-30 cm. Like etter at tiltaket var ferdig ble det observert to ungfisk som hoppet opp og svømte videre oppover bekken. Tiltaket ser dermed ut til å fungere som vi håpet, sier en fornøyd Odd Lykkja, koordinator i Orkla vannområde.

Annonser


Medlemmer