Hageeiernes skrekk

Brunsneglen er en stor og kraftig snegle, som kan bli 7–15 cm lang. Den er brun med et mørkere hode, og er blitt alle hageeieres skrekk. Den kom til Norge med innførelsel av blomster og jord
20.05.2008 -
Kategori: Arkiv
Brunsneglen finnes på fuktige steder med skygge. Den er aktive om natten når luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler den ofte undere steiner eller i tett vegetasjon. Om været blir for tørt og varmt, lukker den åpningen til kapphulen, mest mulig for å spare på fuktigheten.
Den spiser levende planter, hageavfall og åtsler. Dør en brunsnegle, tar det gjerne ikke lang tid før andre brunsnegler kommer og begynner å spise av den.
Sjøl om den som andre snegler trives best om natten, kan den også sees om dagen i fuktig vær. Brunsneglen foretrekker åpne landskap.
Brunsneglen har en stor forplantningsevne og er blitt en stor plage for hageeiere. Det fuktige klimaet i Norge er en av årsakene til masseforekomster her til lands. Det er ikke uvanlig å se et titalls individer eller fler innenfor en kvadratmeter. Det er sett betydelig nedgang i antallet snegler i hager der grevlinger er observert. Pinnsvin spiser også disse sneglene.
Bekjempelse
Brunsneglene kan bekjempes ved å håndplukke dem i hagen og senere avlive sneglene enten ved å legge dem i glovarmt vann eller rett i fryseren.
Salt
Sneglene tåler ikke salt, hvis man strør litt salt vil de krype sammen for så å gå ut av laget med salt. De dør like etterpå.
Salmiakk
Du kan også helle ren salmiakk på en spruteflaske og spraye på sneglen. Da dør den også, og i forhold til salt, er plantene like hele etterpå.
Øl
Snegler tiltrekkes generelt av øl, da de liker den sterke duften. Flere har også benyttet øl for å komme skadedyrene til livs.
Brunsnegla hentet fra internett
Snegla på blomkålen