Heite smaker

Chili og hvitløk er yndlingssmaker hos oss, og det er noe vi alltid har i huset. Både chili og hvitløk er bra for helsa også, chili sies å bl.a. øke forbrenninga og hvitløk er vel generelt bra for alt. Til og med myggen holder seg unna hvis du spiser mye hvitløk har jeg hørt.
22.07.2011 - Magne Vullum
Kategori: Furkunnjmat
Jeg bruker å lage chili og hvitløkburger for å få en liten variasjon på kjøttdeigmaten, denne grunnoppskrifta passer også veldig godt til å lage små kjøttboller til tapasen. Viltkjøttdeig eller elghakk får også en ny spennende smak. Prøv deg fram og finn din ”gosmak”.
Britts spesialburger
Nok til 4-6 personer
1 kg kjøttdeig
1 egg
1 ts salt
1 ts pepper
3 ss cottage cheese
1 rød chili
4-5 fedd hvitløk
Finhakk chili og hvitløk. Ta evt. ut frøene fra chilien, det er de som gir sterkeste smak.
Rør alt godt sammen med en mixer eller for hånd. Jeg bruker helst kjøttdeig i fra Kjøttskjærern på Fannrem, den er mye bedre enn mye av kjøttdeigen som vi får kjøpt i butikken.
Form burgere til passende størrelse og stek i stekepanne eller legg på grillen.
Jeg legger alu.folie under burgerne når de stekes på grillen.
Godt tilbehør kan være salat og stekte poteter. Aioli til smaker også fortreffelig.
Aioli
2 eggeplommer
2 dl nøytral olje, rapsolje, solsikkeolje. Olivenolje kan også brukes, men vil gi mye smak.
1-2 ts sennep
2 ts sitronsaft
Smak til med evt. litt salt og pepper.
Eggeplommene og oljen bør være romtemperert.
Ha alle ingrediensene unntatt olje i en høy og smal beholder. Sett stavmixeren i bunnen av beholderen og hell over oljen forsiktig. Oljen legger seg da på toppen og blir blanda gradvis sammen med de andre ingrediensene. Kjør stavmixeren i ca 1 minutt og vips så har du hjemmelaga majones. Tilsett finhakka hvitløk etter smak, så er det blitt aioli.
Det er spennende å prøve seg fram med nye ting , har du ikke stavmixer kan du vispe inn olje i en tynn stråle. Det er også viktig at du tør å prøve deg fram og finne DIN smak.
Det er nesten litt magisk når du ser hva som skjer når man blander olje i eggeplommene og visper godt.
Britt G.