Hjemmelaget granskuddsirup

Granskuddene ble plukket mandag kveld

Å lage sin egen sirup av granskudd er ikke vanskelig, men det må gjøres før nålene på skuddet begynner å sprike og blir harde.


10.06.2020 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Leserinnlegg, Mat

Det finnes mange oppskrifter på nettet for granskuddsirup, og vi fulgte oppskriften til "Matprat" hvor det står at du skal bruke én liter granskudd + 1 ½ liter vann + 6 dl. sukker (sukker tilsettes etter at du har silt ut krafta).


Har du plukket en større mengde granskudd, legger du de i gryta og fyller på med vann til det dekker skuddene.


Skuddene kokes i ca. 25 minutter.


Sil ut granskuddsafta i en tett sil, eller klede og mål opp, slik at du kan beregne 6 dl. sukker til 1 ½  liter væske.


Kok sukker og granskuddsaft til det blir en fyldig konsistens. Sirupen kan ofte få en dyprød farge, men det er konsistensen som avgjør når den er ferdig. 


Husk at den vil tykne noe etter at den er fylt på glass.

 

B5395DBA 08A0 47E1 A5B7 0495E33DC6E2

Her har granskuddene blitt silt gjennom et klede etter at de har kokt i ca. 25 minutter.

 

Vi hadde en fem-liters gryte full av granskudd og fylte på med vann til det dekket, noe som ikke var så lett da granskuddene fløt i vannet. Derfor ble det nok litt mer vann enn tenkt, noe som også medførte at vi beregnet litt for mye sukker i forhold til det ferdige produktet. 

 

EF34180D AE8B 4FE5 8FC6 CE1C8FEACA09

Her har litt over en halv liter av væsken kommet på flaske etter å ha kokt en time etter siling. Det ble en konsentrert og god saft.

 

Da vi så at det kom til å bli mer sirup enn vi ønsket, tømte vi noe av safta på flaske og tilsatte litt sitronsaft og det ble en god, om enn litt søt saft.

 

 

5DF2CD01 7FAD 47A3 8D11 5C5595639D97 1 201 a

Sirupen har begynt å tykne, men er litt mer tyntflytende enn ferdig sirup når den has på glass da den tykner ytterligere mens den avkjøles i glasset.

 

Etter å ha kokt i totalt to-tre timer hadde safta fått en dyprød farge og begynt å tykne. Vi hadde den på glass før den ble for seig, da oppskriften sier at den vil tykne etter at den har kommet på glasset. Glasset lukkes mens sirupen er varm.

 

 

 Sirupen fikk en perfekt konsistens og nydelig dyprød farge. 

 

Da vi åpnet glasset dagen etter, var konsistensen tykkere og helt perfekt, men på grunn av for stor mengde tilsatt vann til koking, og sukker beregnet etter vannmengde, kom viltsmaken fra granskuddene litt bort i forhold til det søte. Sirupen ble likevel god - spesielt på is.

 

CAADE0E6 C8ED 459F AD3C CC0CEA50AC5D 1 201 a

Her er resultatet når man tidligere har erfart at sirupen blir forstenet på glasset. Man prøver seg forsiktig frem. Kun det siste glasset ble sirup. De andre ble saft.

 

Skal du ut å plukke granskudd, så husk å spørre grunneier om du ikke plukker skuddene på egen tomt, da reglene for å høste av naturen er forskjellig for trær i forhold til lave planter på bakken, som blomster, sopp og bær.

 

HSE

Annonser


Medlemmer