Hva skal vi ha til søndagsmiddag? Finnbiff!

 

meldal.no har som ambisjon å inspirere folket når det gjelder middag! Vi er mange som står i butikken og søker med tomt blikk i reoler, kjøle- og frysedisker etter noe som kan friste oss sjøl og familien. Nå kan du sjekke meldal.no og få ideer. 


24.01.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat

Den gammeldagse søndagsmiddagen har kanskje ikke samme status som for femti år sia. Det er nok ikke lenger sånn at de fleste familier møtes til mors/bestemors kjøttkaker, svinesteik eller soddsuppe, flere generasjoner rundt et bord.

Finnbiff 4

Vi hadde en pakke reinkjøtt i fryseren, og dette var kjøpt direkte fra produsent på julemesse på Å for mer enn ett år sia. Fantastisk kjøtt! Du trenger strengt tatt ikke så fint kjøtt til finnbiffen.

 Men å gjøre litt stas på helga er jo fint. For de av oss som ikke skal på ettermiddagsskiftet på sykeheimen eller brøytebilen er det trivelig med noen ekstra timer til matlaging. Kanskje kan familien lage middagen sammen, til og med?

Ikke for det. Dagens forslag til søndagsmiddagen er slett ikke noen timesluker – den er ganske kjapt laget. Hvis du i tillegg gjør unna kuttejobben kvelden før eller på formiddagen, er selve reinsdyrgryta ganske kjapt laga.

Finnbiff 1

Fres bacon og løk før du har oppi kjøttet litt etter litt. Nå begynner det virkelig å lukte godt!

Kjøttet kan du kjøpe som frosset reinskav i nesten alle matbutikker. Kvaliteten er varierende, og det kan være smart å legge i noen kroner ekstra i kjøttet, hvis du har mulighet til det. Og: Skrell ferdig og sett poteter til koking før du lager finnbiffen!

Til fire porsjoner trenger du:

Minimum 500 gram reinskav (også kalt finnbiff)
1 – 2 løk (selv bruker jeg et par fedd hvitløk, også, men jeg er kanskje over snittet glad i hvitløk …). Purre smaker også godt
Ca 300 gram sopp
200 gram bacon (skjæres i terninger/ strimler)
5-7 tørre einebær, knust
1,5-2 dl vann
2-3 dl blanding av rømme og fløte, godt sammenpisket (valgfritt hvilken type rømme og fløte du velger)
1-3 skiver ekte geitost (kan sløyfes, men gir veldig god smak på sausen!)
Alternativt/tillegg til geitost kan være  2-3 ts aroniagelé (svartsurbær)
Salt og pepper
Smør og olje til steiking

Finnbiff 3

Alle ingrediensene er i gryta, så nå er middagen snart ferdig!

Kutt løk, sopp og bacon. Varm smør/olje i ei vid gryte eller stor steikepanne med høy kant. Fres bacon lys brunt, ha oppi løk og sopp. Ta ny panne og brun reinkjøttet. Når det er ferdig, heller du kjøtt og kraft opp i gryta med bacon, sopp og løk.
Hell over vannet og la det hele koke 10-15 minutter, ha i einebær, kvern over salt og pepper. Vær litt forsiktig med saltet til du kan smake på krafta. Husk at bacon kan være ganske salt.

Tilsett rømme og fløte, rør det godt inn i krafta. Til slutt smaker du til med geitost og/eller aroniagelé. La så gryta stå og simre svakt på sida av plata mens du lager potetstappe. Vi valgte kokte poteter denne dagen, men god potetstappe smaker fantastisk til finnbiff.

Finnbiff 6

Snadder!

Potetstappe til fire:
10 normalt store, skrelte poteter
3-4 ss smør
1 dl melk
1 dl matfløte
salt
1 lita ts sukker
pepper

Når potetene er ferdig kokt, må du tømme av vannet, la dem dampe på svak varme slik at de tørker litt. Ta kjelen av plata, bruk stappe og mos potetene skikkelig, bruk stavmikser forsiktig hvis du synes det er tungt å stappe.
Sett kjelen tilbake på plata (IKKE sterk varme) og ha i smør mens du rører. Tilsett melk og fløte litt etter litt og rør godt. Når stappa er lett å røre, men fremdeles gir litt motstand, er den klar. Da kan du smake til med salt, pepper og bittelitt sukker. Varm stappa opp til kokepunktet under stadig omrøring.
Vær så god! Nyt søndagsmiddag med finnbiff og potetstappe, og husk for alle del tyttebær, rosenkål og kanskje brokkoli attåt! Og har du litt persille å strø over potetstappa, blir dette en virkelig fiiin middag!

Annonser


Medlemmer