Hva skal vi ha til middag? Fint fiskemåltid med kveita i sentrum

Suveren fiskemiddag!

meldal.no har en ambisjon om å gi middagstips til leserne våre. I dag er det en kostbar figur som spiller hovedrollen, nemlig kveite.


12.03.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat

Nei, kveita er ikke akkurat gratis. Du kan være heldig å få denne fisken i frosset tilstand til under hundrelappen, men fersk kan den koste 200-300 kroner, fileter kan koste enda mye mer. En gang eller to i året kan vi vel ta oss råd til det, for godt er det virkelig.

I barndomsheimen var kveite julemat, da i kokt form og med en lett sursøt suppe laget på bein og kokevatn. Min versjon av kveitemiddag i dag er en stekt variant. Jeg har valgt tilbehør og garnityr som jeg sjøl liker veldig godt, og dette vil naturligvis variere fra person til person.

Kveite pluss 1

Diverse tilbehør: Røros-rømme, agurksalat, stekt rødløk og kvitløk, stekt salt sideflesk og en varm smørsaus.

Vi hadde knappe 400 gram fisk til rådighet til to personer. Jeg strødde flaksalt og kvernet pepper over fisken en times tid før den skulle steikes. Gnidde det skikkelig inn, som man sier ...

Vi ville ha kokt potet, gulrot og brokkoli til fisken. Og stekt saltflesk. I tillegg laget jeg en smørsaus til gemalen - sjøl foretrekker jeg rømme til kveita. Jeg la agurkskiver i en lake av vatn, sukker, friskpresset sitronsaft og en bitteliten dæsj 7 % eddik. Og så det aller beste: Syltynne rødløkskiver frest på sterk varme først, så surret på svak varme sammen med kvitløk, litt salt og pepper.

Til sist skulle da denne edle fisken steikes. Dette må skje etter at alt det andre er klart. Poteten ferdig, bordet dekket. Smør og litt fleskefett i panna, god varme, fres begge sidene lett  før varmen skrus ned litt. Kveiteskivene trenger ikke mange minutter før de er gjennomstekte. De må ikke steike for lenge. Da blir fisken tørr, og sjarmen med kveita er borte.

Smakelig måltid, godtfolk!

Kveite pluss 3

Tennene løper i vann ved synet av dette måltidet!

Annonser


Medlemmer