Hva skal vi ha til middag? Kylling- og chorizogryte - fritt etter Finckelhagen

Kylling- og chorizogryte er herved servert!

meldal.no har en ambisjon om å tipse meldalinger om middagsretter. I dag kommer en nokså u-meldalsk rett med aner fra Spania og Portugal.


19.03.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat

Jeg er laaaaangt over snittet interessert i mat og finner stadig nye, spennende ting å prøve både i nettaviser og i trykte publikasjoner. Noen ganger setter bildet av en rett – eller til og med bare navnet! – fantasien i sving, og alle smaksløker er øyeblikkelig i beredskap.

Sånn var det med denne retten som Lise Finckelhagen presenterte på VG på nett og på godt.no
Nå som kohorten her i huset består av kallen, katta og meg sjøl, var de demokratiske prosessene fort unnagjort, og kylling- og chorizogryte ble planlagt to dager seinere. Katta stemte blankt.

Kylling og chorizo 1

Det er lurt å ha det meste klart før en begynner å steike og brase. Her mangler bare rødvinen, som noen sikkert vil bemerke... Men den kom på plass etter hvert!

Kylling kan være så mangt. Den originale oppskrifta bruker kyllinglår, men det er ikke favoritten til min bedre halvdel. Så jeg kjøpte filet. Chorizo er også så mangt, men jeg fant en kokt og snill variant på Coop. Oppskrifta anbefaler en rå, mer krydret type. Hva chorizo er? Jo, det er betegnelsen på mange forskjellige, godt krydra spanske pølser. Pølsene tilbys både rå og kokte, sterkt krydra eller i mildere versjoner. Både chili og cayenne-pepper er ofte inne i bildet her, og den inneholder alltid rødt paprikapulver – derav den røde fargen. Den typen jeg kjøpte var som sagt lettkrydra til chorizo å være.

kylling og chorizo 2

Kylling og pølseskiver har fått noen runder i gryta.

Jeg ordnet ingrediensene. Jeg trodde jeg laget mat til to, men dette ble fôring til fire personer:

350 gr kyllingfilet i fine biter, krydres med salt og pepper
200 gr chorizo, skjæres i fine skiver
5 hvitløksfedd, finhakket
1 rødløk
12/-1 fersk rød chili, med eller uten frø alt etter hvor sterk du liker maten
2,5 dl kyllingkraft
1,5 dl rødvin
1 boks hele, hermetiske tomater
1 boks kikerter eller kidnybønner
2 ts oregano eller en kvast fersk vare (du kan godt velge annen urtekrydder som timian, rosmarin eller estragon)
En kvast persille
Olje og/eller smør til steiking

2-4 porsjoner råris (ev. jasminris)

Brun kylling, ta den ut av gryta med hullsleiv, tøm bort steikefettet. Brun skiver av chorizo, løft skivene ut av gryta, men la fettet være igjen. Svisj hvitløk, rødløk og chili til alt er mjukt. Nå er det vinens tur, og den skal kokes så lenge at væskemengden reduseres til halvparten. Så kan du tilsette de hele tomatene og knuse dem mens det hele koker opp, tilsett kyllingkraft og oregano. La dette få et godt oppkok.

Kylling og chorizo 3

Tomatene deles først når de kommer opp i krafta av løk, hvitløk, chili og rødvin. Husk å redusere rødvinen til halvparten!

Tilsett kylling og chorizo og la det koke på svak varme. Jeg kokte dette i en liten halvtime. Hvis du bruker kyllinglår, må det nok simre en times tid. Kok ris, dekk bordet.

Fem minutter før koketida er slutt, tilsetter du kikerter og lar dem bli skikkelig gjennomvarme. Strø persille over maten.

Kylling og chorizo 4

Nybakt brød.

Serveres med ris og/eller godt brød. I dette tilfellet var brødet nettopp kommet ut av ovnen og smakte suverent til gryta. Det ble mye ris til overs!

Takk så mye, Lise Finckelhagen! Dette smakte snaskens! 

Kylling og chorizo 6

Nydelig mat!

Annonser


Medlemmer