Hva skal vi ha til middag? Pølsegrateng med en vri!

Restemiddag er alltid smart. Matsvinnet blir mindre, kjøleskapet ryddigere - og det meste av restemat smaker godt. Så også dagens variant, nemlig pølsegrateng.
10.02.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat
Tja, hva finner vi i kjøleskapet i dag? Rødløk, gulrot, en lett gulna brokkoli, hvitløk, paprika, purre - og en halv pakke grillpølser der datoen går ut om et par dager. Greit å få brukt pølsene. For ikke å snakke om brokkolien.

Mange gode smaker å finne i grønnsakskuffen!
Kutt alt i greie biter, kok gulrot og brokkoli i noen få minutter, hell av kokevatnet. Svisj alt sammen med pølsebiter i panna. Og sannelig; jeg fant en liten bolle med tacokjøtt fra fredagens taco. Den fikk også godgjøre seg sammen med alt det andre i steikepanna. Kok noen never med snarkokt makaroni, avkjøl i kaldt vatn.
Smør ei ildfast form og tøm alt oppi. Sett til side, men skru på steikeovnen på 180 grader.

Pølsene blir best når de skjæres i fine skiver.

Pølser og fredagens tacorester.

Kvit saus må til i en pølsegrateng.
Så var det kvit saus. Det må det være i pølsegrateng.
2 ss smør
3-5 ss hvetemel
c a 2 dl melk
Sukker, salt, pepper, muskatblomme
Revet ost
Smelt smør og rør inn hvetemel til en nokså tørr blanding. Spe med melk, la sausen koke opp mellom hver gang du har i melk. Da har du best kontroll på tjukkelse og mengde. Når du synes sausen er passe (den skal ikke for tjukk, men heller ikke helt flytende), tilsetter du litt revet muskatblomme, 1/2-1 ts sukker, litt salt. Siden jeg hadde sterkt krydret tacokjøtt i gratengen, var jeg forsiktig med salt og pepper.
Fordel sausen over blandingen i forma, strø over et par never revet ost (eller så mye du ønsker).
Sett forma i ovnen, steik gratengen i 30-35 minutter.

Nydelig pølsegrateng! Vi var to og spiste halvparten. Dette blir mektig mat med ost og kvit saus.
Kos dokk!