Hva skal vi ha til middag? Reinsdyrknoke - gjerne kokt under åpen himmel!

Ferdig reinsdyrknoke/reinsdyrskank. Foto lånt fra Trollheimen Rein/Gustav Kant)

I Trollheimen fins det store reinsflokker, og kjøttet fra reinen er en fantastisk råvare!


07.02.2021
Kategori: Mat

Vi er heldige som har natur og opplevelser rett utafor vår egen stuedør. Det gir oss muligheter til å sanke, fiske og jakte.

Kortreist god mat er fantastisk, og ett av mine beste middagstips fikk jeg fra Gustav Kant som driver med reinsdyr i Trollheimen. Kjøtt av reinsdyr er smakfullt og utrolig næringsrikt.

På hytta koker vi gjerne maten ute, og knoke (skank) av rein er utrolig velegna til dette. Gustav selger knoker, og jeg anbefaler virkelig å bruke disse av rein like gjerne som av gris eller lam. Maten ordner seg sjøl – det er bare og beregne litt god tid. Og selvfølgelig kan dette likeså gjerne tilberedes inne på eget kjøkken.

Knoker av reinsdyr (en knoke pr. person – det gir garantert nok mat til dagen etter også, og da gjerne med kjøttet som base i en god viltgryte.)

4 knoker

1 liter vatn

3 – 4 dl rødvin

2 ts sennepsfrø

2 ts svart pepper

2 ts hel enebær

4 laurbærblad

1 ss salt (smak til med mer på slutten av koketida)

1 god sprut sennep

3 – 4 gulrøtter

1 rødløk

Ha alle ingrediensen i ei stor og god gryte, skjær løk og gulrot i biter, de skal bare sette smak på kraft og kjøtt under kokinga. Kok opp og la det småkoke i ca 3,5 timer (til kjøttet slipper beina).

Krafta kan benyttes som sjy, men det er også godt med brun saus til og bruk krafta(avsilt) som væske Det går helt fint med saus fra pose, pass bare på og tilsett litt fløte, noen skiver brunost og en teskje tyttebær på slutten av koketida.

Potetmos smaker nydelig til, men kokte poteter kan selvfølgelig også brukes.

Frys krafta som blir til overs og bruk den gjerne som basis til en gryte eller suppe. Kortreist – enkelt og kjempegodt!

Maj Britt Svorkdal Hess

Annonser


Medlemmer