Hva skal vi ha til middag? Shakshuka, takk!

 

meldal.no har som ambisjon å inspirere folket når det gjelder middag! Vi er mange som står i butikken og søker med tomt blikk i reoler, kjøle- og frysedisker etter noe som kan friste oss sjøl og familien. Nå kan du sjekke meldal.no og få ideer. Kanskje kan du til og med komme med tips til greie og lettvinte, krevende og gode, næringsrike og sunne middager. Velbekomme!


15.01.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat

Hva skal vi ha til middag?

I vårt velstandssamfunn er dette blitt en av hverdagens store utfordringer, eller kanskje til og med ett av våre problemer.

Utfordringen ligger ofte ikke i å lage middagen, men rett og slett å komme opp med idéer. Middagsretter som metter, som gir allsidig næring, som vi har råd til, som vi har tid til å lage og ikke minst som alle liker.

meldal.no starter nå en fast spalte som vi kaller «Hva skal vi ha til middag?». To-fem ganger i uka vil vi komme med forslag til middagsretter.

Vi mottar gjerne tips til middagsvalg og oppskrifter fra dere lesere, men husk at vi ikke kan bruke oppskrifter som er publisert på Internett. Oppskriftene må være dine egne – eller det kan være oppskrifter du har funnet og tilpasset egen bruk. Husk å ta bilder!

Så håper vi at vår nye spalte kan bidra til at du og dine får en mer avslappet holdning til middagsvalg og -tilberedning!

SHAKSHUKA

Vi starter med en aldri så liten sjokkåpning, nemlig med den spreke og mettende retten fra Midt-Østen; Shakshuka. For den er ikke bare kjempegod, den er også lettvint å lage til lunsj, middag eller kveldsmat. I Tunisia og mange andre land rundt Middelhavet brukes den til og med til frokost. Kanskje kan den bli et alternativ til fredagstaco’n for noen av oss (oi, banner jeg i kirka nå?) ...

Jeg lærte å lage Shakshuka av to syriske damer. Deres variant er ganske mild. Vil du ha mer fres i retten, tilsetter du bare litt mer chili.

Her er min versjon av Shakshuka:

1-2 ss olje
2-3 fedd hvitløk (mer hvis du er hvitløkelsker)
1 løk
0,5-1 chili (jeg bruker cirka en halv, det gir passe varme og fres til retten, synes jeg. Du må finne din egen mengde chili)
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 middels stor paprika
½ ts sukker
litt salt, litt pepper, litt malt spisskummen hvis du liker det
4 egg

Finhakk hvitløk, løk, chili og paprika og fres alt dette blankt i varm panne (med olje). Tøm over boksen med tomater og tilsett litt spisskummen, sukker, salt og pepper (helst grovmalt).
La alt dette småkoke i 20-30 minutter til det ser ut som en tomatsaus. Bruk svak varme – det skal så vidt putre.

Bruk så ei sleiv og lag fire groper i tomatsausen. Knekk ett og ett egg ned i disse gropene, og la det hele koke i noen minutter. Så legger du på et lokk og lar det putre til du får en tydelig hvit hinne på eggene.

Server maten varm sammen med godt brød og smør. Lag gjerne en liten salat til retten, for eksempel finhakket løk eller rødløk pluss agurk i fine terninger. Avocado smaker også godt til Shakshuka.

Anne Mari

Annonser


Medlemmer