Hva skjer egentlig i Meldal? 

 

Store problemer med å få budsjettet i balanse samtidig som kommunen planlegger en av den største investeringen i kommunens historie, hvor er logikken? 

28.11.2009 -
Kategori: Arkiv

I disse dager legges siste hånd på budsjettet for 2010.
Alt ligger an for en nedlegging av Å skole, redusert åpning av den nye demensavdelingen og ingen støtte til prosjekter rundt om i kommunen blir en realitet.

Hvis Meldal kommune gjennomfører nedlegging av alle skolene for å bygge en ny til 115 millioner vil dette medføre en ekstrem belastning på kommuneøkonomien og kommunen vil få en gjeldsgrad på over 100%.
Det virker ikke som folk helt skjønner hva dette betyr og sjansen for å komme på robek-lista er overhengende stor.
Administrasjonen har heller ikke fortalt hva som skal skje med de gamle skolebyggene og driftskostnadene på disse.
Lærerne er lovet at all innsparing skal skje ved naturlig avgang, men da går ikke regnestykket opp når budsjettene de første årene skal balanseres. Investeringen i ny skole innebærer enten oppsigelser av lærere eller drastiske kutt i kommunale tjenester.

Salg av aksjer i Trønderenergi og innføring av eiendomsskatt kan bli en realitet.
Aksjene i Trønderenergi er en kapital-generator for Meldal kommune gjennom utbytte.
Den sannsynelige fusjonen mellom Trønderenergi og Trondheim energi vil føre til at dette selskapet blir en stor aktør i kraftmarkedet og verdien på aksjene vil øke.
Hvis disse aksjene selges så mister kommunen inntekter på ca 7 millioner i året gjennom utbytte.
Hvor skal kommune finne penger for å dekke inn dette tapet?

Meldal kommune har helt feil fokus, de fokuserer bortimot bare på utgifter men burde fokusere mer på inntekter.
”Løft Meldal opp og fram” er et forsøk på å fokusere på inntekter, men dette prosjektet får alt for dårlige arbeidsvilkår.
Meldal kommune må fokusere på å få flere til og flytte til Meldal slik at inntektene kan øke gjennom økte skatteinntekter og økte overføringer fra staten.
Måten og gjøre dette på er å beholde skolene så nært vekstsentre Orkdal som mulig for at det skal bli lettere for folk som jobber på Orkanger å ønske å bosette seg i Meldal.

Jeg tror at det beste for Meldal kommune er å beholde skolene som de er og la ”Løft Meldal opp og fram” få så gode arbeidsvilkår som mulig for å klare og nå sin visjon med 150 nye arbeidsplasser i Meldal.
Nye arbeidsplasser må nødvendigvis bety at folk får mere lyst til å flytte til Meldal og dermed kan dette også snu den negative trenden som SSB spår for Meldal kommune.

Husk at det SSB sier om utvikling i framtida er bare prognoser og dette er fullt mulig å snu med de rette grep. I motsetning til hva Ordfører Syrstad sier så har folketallet de siste årene økt i Meldal etter mange år med nedgang.

Hvis man vil at bedrifter skal velge å satse på å starte opp i Meldal MÅ man ta hensyn til hva bedriftene sier når de reagerer negativt på at skolen forsvinner. Uten arbeidsplasser blir det tungt å flytte TIL Meldal og lettere å flytte FRA.

I Orkdal har de utsatt vedtak om endring av skolestruktur til de ser om det blir noe av etableringen av Fesil Sunenergy, med et potensial for 500 arbeidsplasser.
Dette fordi det vil påvirke behovet for skoler.

Skaun kommune som allerede er på robek lista har også planer om endringer i skolestrukturen, men i motsetning til Meldals politikere mener Skauns politikere at befolkningen fortjener å vite hva som vil skje med bygdene hvis skolene der legges ned, og har derfor skaffet en utredning av samfunnsmessige konsekvenser FØR de setter i gang.
I Meldal argumenterer flertallet av politikerne MOT en sånn utredning, hvorfor?

Dette skriver Nordlansforskning omkring samfunnsmessige konsekvenser for skolestrukturen i Skaun kommune:

Sammendrag:
”I rapporten gjennomgås grunnskolestrukturen i Skaun kommune. Undersøkelsen omfatter barneskolene; Buvik, Venn, Børsa, alle fulldelte, og Jåren-Råbygda og Viggja, begge firedelte, og Skaun ungdomsskole. En sentralisering av skolestrukturen vil være mest økonomisk lønnsom dersom antallet barneskoler reduseres til to. Når det gjelder de skolefaglige aspekt, er det ikke forhold ved skolene i dag som tilsier at en sentralisering er å anbefale. Skolene har stor betydning for de enkelte lokalsamfunn. De er viktige sosiale arenaer og mye aktivitet er knyttet til skolen. Skolestrukturen slik den er i dag, har stor støtte blant informantene i Skaun. For å ha legitimitet i befolkningen bør de økonomiske besparelsene ved en sentralisering komme de gjenværende skolene til gode.”

Hele rapporten kan lastes ned her:

For meg virker det merkelig at Meldals politikere ikke ønsker en slik undersøkelse FØR et vedtak om omgjøring av skolestrukturen.
Man kan bare spekulere på om de er redde for hvilket svar de vil få, eller at svarene ikke passer administrasjonen.

Fra talerstolen sier lederen i OHO at de fikk til svar fra Norsk bygdeforskning at forskning på dette området ikke finnes. Et kjapt søk på internett viser derimot at han tar feil og mye forskning foreligger på området.

Jeg tviler på at en slik rapport som Skaun har fått ville kommet til en annen konklusjon for Meldal.

Til slutt vil jeg si til politikerne at de må tenke med hodet og ikke med hjerte og det å innrømme at man har tatt feil er ingen svakhet, men et tegn på ryggmarg og karakterstyrke.

Utflytta meldaling





 

Annonser


Medlemmer