Karianne Tung vil ikke bli ordfører i Trondheim.
Morten Wolden utfordret henne mange ganger med spørsmål om hun ville bli ordfører, men det benektet hun like mange ganger og bedyret at den beste jobben er å være direktør i teknologiselskapet Trondheim Tech Port.
26.09.2022 - Aud Inger Kalseth
Karianne O. Tung var 33 år da hun trakk seg fra toppolitikken. Nå forteller hun at én grunn var den seksualiserte tonen hos menn i partiet.
(Adresseavisen): Karianne O. Tung forteller om en spøkefull seksuell sjargong som gjorde det vanskelig å vite om det var seriøst ment eller bare var en fleip. Hun forteller at hun følte seg degradert og ikke tatt på alvor politisk i en del sammenhenger.
– Hele #metoo-bevegelsen har gitt økt bevissthet for mange, inkludert meg. Arbeiderpartiet har jobbet med dette de siste årene, men det virker som det først nå kom for fullt til Trøndelag Ap, sier Tung til Adresseavisen.
Maktstrukturene og den seksuelle sjargongen var grunner til at Karianne Tung valgte å slutte i toppolitikken. Det er en lettelse, sier hun.
Trondheim Tech Port skal skape et innovasjonsdistrikt i verdensklasse for en bærekraftig framtid.
Målet er mer - og tettere samarbeid mellom innovasjonsaktører
slik at fremragende teknologimiljøer er til nytt for samfunnet, Norge, Europa og verden.
Karianne Tung er engasjert og energisk. Det er bare Tord Lien som konkurerer med henne når det gjelder å få frem budskapet på en tydelig måte. «Ny teknologi – regionens fortrinn» var tittelen på hennes innlegg, og det var ingen tvil om at hun brenner for dette.
Som politiker gjennom 15 år, fikk hun gjort seg godt kjent med Trøndelag, og hun kjente godt til industrialiseringen og utviklingen i dalføret fra gruvene på Løkken til det moderne anlegget til Elkem på Thamshavn og Washington Mills. At Norge er attraktivt for utenlandske eiere, er også disse bedriftene et godt eksempel på. Elkem eies av Kinesere og Washington Mills har Canadiske eiere. Den gode tilgangen på elektrisitet er en av grunnene til at Norge er populært, men også tilgangen på ny teknologi holder Norge på verdenstoppen.
Hun trakk også fram Holla og hjørnestensbedriften Fesil. De har som motto: Stolt fortid – stor framtid.
Elkem ligger alltid i forkant og tenker hele tiden utvikling. De har greid å kutte klimagassutslippene med 41 %.
Trøndelag og Tronheim er vogga for industri og teknisk utvikling, og noen av aktørene løser ting som andre mener er umulig.
Kristin Pettersen ved NTNU har utviklet en slangerobot som kartlegger havet. Det har hun gjort ved å bruke matematikk til å omskape en slange fra naturen til en robot.
En Spansk professor ved NTNU har greid å gjøre silisium flytende. Da kan det brukes til belegg på maskiner osv. som gjør dem veldig slitesterk.
Mats Hetting var sanitetssoldat i Afghanistan og opplevde at soldater o.a. som de vurderte som lettere skadet, plutselig og uventet døde fra dem. Han har funnet opp en dings som skal hjelpe dem å vurdere helsetilstanden til dem de skal hjelpe.
At samarbeidet mellom Sintef og NTNU er viktig for den teknologiske utviklingen er det ingen tvil om, og det trengs mye for at det grønne skiftet skal bli bærekraftig og gi oss en trygg framtid.
Karianne Tung vil arbeide hardt for at Trøndelag skal bli en attraktiv region med unike verdikjeder. Vi må sørge for biologisk mangfold gjennom det grønne skiftet og bli kjent i verden så kanskje Elon Musk blir misunnelig på hva som denne regionen får til.