Kjærligheten overskygger alt

Helene og Tor rørte deltagerne på LHL-møte med sin sterke kjærlighetshistorie

Tor og Helene Sandvold tenker ikke på sykdom i hverdagen, men stilte opp for LHL på hjerneslagdagen hvor Tor fortalte rørende om begrensninger som har blitt normalt.


30.10.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Helse, Lag og foreninger

Tor Sandvold flyttet hjem til Trøndelag da en av foreldrene ble syk for noen år siden. Han er lærer og vant til å snakke i forsamlinger, men aldri om seg selv.  -Det var vanskelig si nei da jeg ble spurt av LHL om å snakke som pårørende til ei med hjerneslag. Lokalforeningen har betydd mye for oss begge to.

 

-Livet sammen med Helene startet bra da vi var venner fra ungdomsårene.

-Jeg tok kontakt med en kompis og vi begynte å trene sammen, så det var han som sa at jeg måtte dra å hilse på Helene. 

Han fortalte at hun hadde hatt hjerneslag i 2008, men jeg måtte bare besøke henne. 

Gjensynsgleden var stor etter så mange år og det ble ikke akkurat fokus på sykdommen, vi hadde mye å ta igjen etter alle årene… Tor holder blikket på Helene mens han sier dette, og hun smiler bekreftende til det han forteller. Det føles som kjærligheten mellom dem fyller hele rommet mens han snakker.

  

IMG 5928

Tor opplevde at kjærligheten overskygget sykdom, og fortalte åpent om utfordringer som han og kona Helene har ufarliggjort med åpenhet og humor.

 

Tor og Helene ble kjærester i 2012-2013 og har siden giftet seg.
-Vi begynte å bruke naturen mye, og Helene hadde allerede funnet seg plasser hun likte. Utfordringen når man går tur sammen er å holde likt tempo, det har jeg trent mye på.
Nå har jeg lært at hvis jeg kommer for langt foran, så går jeg bare tilbake, da får jeg også den ekstra turen og det er fint.
Vi er begge glad i å gå ut på byen å kose oss med god mat og drikke. Men i motsetning til tidligere, starter vi kvelden litt før, og er sjelden ute nattestid. Vi har snudd litt på det og forskjøvet døgnet så det passer vår hverdag.
Helene sier at hun er hjemmearbeidende på fulltid. Hun bruker å gi et signal som betyr "3t'er" (ting tar tid), og jeg har etterhvert vent meg til at det ikke er så farlig å utsette noe til imorgen, selv om jeg helst vil ha ting gjort med en gang. 
Humor er et suverent verktøy
-Oppi alt dette har vi mye humor. Humor er med oss i hverdagen og et suverent verktøy som må brukes med respekt.
-Vi lever i et samfunn hvor det normale er det som forventes - det perfekte. Dette kan ofte være vanskelig når man har begrensninger. Våg å signalisere til de rundt deg at du gjør ting i ditt tempo!
-Jeg og Helene har trent mye på å ha en god dialog og hensynet til hverandre hjelper oss. Helene har lært meg mye av det jeg snakker om.
 "Opptur" med LHL
-Det som er så fint med trening er at man er så fornøyd etterpå. Det går an å gire ned og tilpasse farten, men det tar tid å trene på sånt. 
Helene og jeg er medlem av LHL Meldal og det er fantastisk å få være med på turer og det fellesskapet som oppstår. Det har motivert oss til å gå enda mer ut. Helene har blitt mye sprekere på grunn av de turene.
-Jeg har egentlig aldri sett på meg selv som pårørende, sier Tor som avslutning.
-Vi har hatt et godt og lykkelig liv frem til i dag, men da jeg ble spurt av LHL om å snakke som pårørende, kunne jeg jo ikke si nei til det.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer