Klart svar fra statsråden om gruveforurensing

 

Arne L. Haugen (Ap) spurte om statsrådens ansvar i forhold til gruveforurensning i Løkken-området i Stortingets  spørretime i går, onsdag 2. april. Etter et grundig svar om sakens formelle stilling og behandling, hadde Haugen et oppfølgingsspørsmål: - Kan statsråden nå forsikre om at han tar eierrollen for de hjemfalte gruvene på Løkken på alvor? Statsråd Dag Terje Andersen svarte: - Ja!

Stortingsrepresentant Arne L. Haugen (Ap) fra Meldal. Foto: Marit Mjøen


03.04.2008 - Marit Mjøen

Nedenfor finner du spørsmål og svar og spørretimens ordveksling mellom stortingsrepresentant Arne L. Haugen (Ap) og næringsminister Dag Terje Andersen i Stortingets spørretime onsdag 2. april 2008:

Arne L. Haugen (A): «NHD eier Løkken gruver i Meldal kommune, etter hjemfall til staten ved avvikling av driften i 1987. Effekten av forurensningsbegrensende tiltak som den gang ble iverksatt er i ferd med å avta, og kommunen er svært bekymret over denne utviklingen. SFT definerer forurensningspotensialet fra disse gruvene som det største og mest kompliserte av sitt slag i Norge, og det er enighet om at nye tiltak er nødvendig. Kommunen ønsker et pilotprosjekt med ionerenseanlegg for å rense gruvevannet.
Hva mener statsråden om denne saken?»
 
Dag Terje Andersen. Foto: StortingetDag Terje Andersen: Nærings- og handelsdepartementet eier og forvalter gruveeiendommer som er hjemfalt til staten, bl.a. Løkken gruver i Meldal kommune.
Avrenning fra nedlagt gruvedrift kan føre til forurensning i form av redusert pH og forhøyede konsentrasjoner av tungmetaller i vassdrag.
Staten er som grunneier opptatt av å finne løsninger på forurensningsproblematikken ved Løkken gruver. Naturlig nok vekker forurensningssituasjonen engasjement blant innbyggerne og næringslivet i Meldal kommune. Det er først og fremst lokalmiljøet som berøres av negative virkninger av økt forurensning, men det vil også kunne ha virkninger på regionalt nivå hvis forurensningen øker i Orkla.
SFT har stilt krav til utslipp av kobber, og prøvene fra Orkla har vist kobbermengder som i all hovedsak ligger godt innenfor de krav som SFT har satt. Forurensningssituasjonen har derfor til nå framstått som tilfredsstillende.
Fra 2002 er det rapportert om økende tungmetallinnhold i avløpsvannet fra gruven. Det er derfor tegn på at det eksisterende rensesystemets effektivitet ikke vil være tilstrekkelig på sikt.
Nærings- og handelsdepartementet har mottatt et forvarsel fra SFT om et mulig pålegg om å utrede forurensningsbegrensede tiltak i gruveområdet på Løkken.
La meg få understreke at departementet har vært, og er, i en konstruktiv dialog med SFT og Bergvesenet om denne saken. Vi vil ha tett samarbeid med SFT for å finne fram til tiltak som er best egnet til å løse forurensningsproblemene ved Løkken Verk.
Det er viktig at vi ved vurdering og valg av tiltak veier miljøgevinsten opp mot kostnadene. En kost-nytte-vurdering må derfor ligge til grunn for en eventuell endring av eksisterende tiltak eller gjennomføring av nye tiltak ved Løkken gruver. En ryddig prosess forutsetter at ulike tiltak utredes nærmere. Først når utredningen foreligger, vil vi ha grunnlag for å beslutte eventuelle nye tiltak ved Løkken Verk.
 
Arne L. Haugen. Foto: Marit MJøenArne L. Haugen (A): Takk for svaret.
Jeg har forståelse for at det er for tidlig å konkludere. Men for befolkningen i området er det viktig at den løsningen som velges, ikke utelukkende blir et kostnadsspørsmål. Jeg er derfor glad for statsrådens signaler om at han som eier vil bestrebe seg på å finne den beste løsningen for miljøet og lokalsamfunnet. Kan det da legges til grunn at de pålegg som SFT kommer med, vil bli fulgt opp, og at departementet foreløpig er åpen for alternative løsninger på forurensningsproblemet, også et ionerenseanlegg dersom SFT gir pålegg om det?
 
Statsråd Dag Terje Andersen: For staten er det en selvfølge å følge pålegg som måtte komme fra Statens forurensningstilsyn. Som nevnt er departementet og Bergvesenet i god dialog med SFT for å løse forurensningsproblemene ved Løkken.
Vi har ikke tatt stilling til hvilke tiltak som eventuelt skal iverksettes ved Løkken Verk. Først når utredningen foreligger, er det mulig å si noe nærmere om det. SFT vil som forurensningsmyndighet være sentral ved valg av tiltak. Det videre arbeidet med å vurdere konkrete tiltak vil bl.a. basere seg på konsekvensutredninger for Løkken gruver, som Bergvesenet gjennomførte i 2006 og 2007, der partene redegjør bl.a. for mulige forurensningsbegrensende tiltak, slik som fjerning av masser og tildeling av masser, og også renseanlegg nevnes. Erfaringer fra vårt eget land og erfaringene fra Sverige er viktig i vurderingen av konkrete tiltak.
 
 
Arne L. Haugen (A): Jeg takker for svaret igjen. Det er ingen tvil om at det har vært en utfordring for befolkningen på Løkken å skulle forholde seg til en gruveeier som sitter i Oslo. Jeg har selv, etter å ha vært ordfører i denne kommunen noen år, erfart at det kan være vanskelig å få departementet på banen i saken.
Kan statsråden nå forsikre om at han tar eierrollen for de hjemfalte gruvene på Løkken på alvor?

Statsråd Dag Terje Andersen: Ja!

Annonser


Medlemmer