Kraft og sauser

 

matpåmæresauskurs096Etter en studietur til Nord Trøndelag og "Mat på Mære" er jeg nå klar for god kraft og gode sauser.


16.03.2012 -
Kategori: Furkunnjmat

Jan Kåre Johansen; kjøkkensjef på Mære Landbruksskole og matkontakt for Matnavet i Midt Norge var kursleder for hvordan lage gode sauser fra god kraft. Vi var to personer fra distriktet som var heldige å få være med på et utrolig lærerikt kurs, Kirsten Aasen fra Hoston og undertegnede. God kraft må kokes på bein i mange timer, dette tar litt tid, men er virkelig verdt strevet og det blir mange gode sauser som resultat.

Vi laga blant anna en skikkelig god rødvinssaus som det kommer oppskrift på her. Det brukes da brun storfekraft som grunnlag.

matpåmæregrønnsaker094

Brun storfekraft

Oksebein (oppkuttet) Kok opp beina og bytt vann, dette for å få ut rester av blod, som det ikke er ønskelig å få med i krafta.

Gulrot, kålrot, sellerirot og løk

Både oksebeina og grønnsakene kan brunes i smør før det trekkes i vann og salt i ca. 6 timer.

Bruk godt med grønnsaker og bein, det blir da mer smak på krafta. Hel pepper, laurbærnblad, timian og bladpersille kan gjerne tilsettes som ekstra smak i krafta.

Jeg mener at det er viktig å prøve seg fram og finne sin egen smak her, slik at du setter ditt eget preg på sausen.

Etter at krafta er ferdig skal den siles og avkjøles. Dette blir jo en del kraft og da er det lurt å fryse ned i passende bokser. Krafta blir da grunnlag for gode sauser senere også.

matpåmæresauskurs095

Rødvinsaus

2 dl sukker smeltes i panne

1/2 liter rødvin tilsettes og kok inn

Smelt meierismør i en panne og tilsett ca. 200 g gulrot, kålrot, sellerirot, løk, tomat og timian i biter. La dette steke litt i stekepanna.

Grønnsakene og 2 l brun kraft blandes i rødvin/sukkerblandingen. Kok opp og lad det redusere til det halve (småputre i ca. 4 timer).

Pisk inn litt kaldt smør rett før severing.

Sausen smaker nydelig til mørkt kjøtt som biff, entrecote, indre eller ytrefilet.

Det er en del timer med koking for å få til en ordentlig rødvinssaus, men det kan kanskje være verdt å prøve det.

tekst/foto

Britt G. Moen

 

Annonser


Medlemmer