Livsstilendring og samhandlingsreform på programmet

 

Unge og eldre, nesten 200, møtte opp da Meldal kommune inviterte til folkehelsemøte i Meldal samfunnshus.

17.02.2011 - Aud Inger Kalseth

Befolkningen var invitert til både å få informasjon om viktige temaer og til å få være med å påvirke framtidas tilbud innenfor helse og omsorg.

Ordfører Ivar Syrstad innledet med å fortelle om den jobben kommunene i Orkdalsregionen har lagt opp til og at de er i forkant når det gjelder å forberede seg fram til reformen trer i kraft 1.1.2012. Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen, SiO, arbeider med utgangspunkt i st.meld nr 47 -Samhandlingsreformen - rett behandling på rett sted til rett tid. reformen iverksettes fordi sykdomsbildet i Norge har endret seg bl.a. med livsstilsykdommer. Vi blir flere krevende brukere, vi blir eldre og vi mangler arbeidskraft.

Samhandlingsreformen går ut på at flere oppgaver vil bli lagt til kommunehelsetjenesten.Da de fleste kommuner i Norge er for små til å påta seg dette ansvaret alene, har kommunene i Orkdalsregionen etablert SiO. SiO er et samarbeidsprosjekt mellom 13 kommuner; Frøya, Hitra, Snillfjord, Hemne, Agdenes, Orkdal, Skaun, Meldal, Rennebu, Oppdal, Rindal, Surnadal og Halsa.

Et viktig mål i SiO er at innbyggerne skal få flere spesialiserte helsetjenester lokalt, både når det gjelder forebyggende helsearbeid , behandling og oppfølging av kronisk syke og eldre. For å nå dette målet må kommunene i SiO etablere forpliktende og nære samarbeidsreformer.

Utgangspunktet i SiOs strategi er å videreutvile mest mulig av helse og omsorgstjenestere i den enkelte kommune. Etter at de frammøtte hadde diskutert framtidens helse og omsorgstjenester rundt bordene, var det noen punkter som gikk igjen. Folk vil gjenre bo hjemme så lenge som mulig, men er usikker på hvor mye hjelp de vil få. De fleste la også vekt på forebyggende helsearbeid og at det blir enklere å få mer avansert behandling i Meldal.

Kveldens første tema var endring i folkehelse og konsekvenser av disse endringene. Endokrinolog/lege Bård Kulseng fra St. Olavs Hospital snakket om sykelig fedme og utviklingen av bl.a. diabetes som følge av det. Og utviklingen er gallopperende, noe som er både skremmende og uforståelig.

Brukerrepresentant Monica Klefsåsvold fortalte på en ærlig og engasjerende måte om hvor vanskelig det er å endre livsstil når man først er kommet litt skjevt ut. Det kan være mange grunner til at livet tar en "feil" retning, og det er for enkelt å si at du må slanke deg. Det krever både mot, utholdenhet og en stor porsjon stahet for å gjennomføre en livsstilendring.

Sektorsjef Ann-Lisbeth Tøndel og prosjektleder i SiO, Svein jarle Midtøy tok deretter over for å orientere om arbeidet med SiO og få med seg salen for å få innspill.

Innimellom alle innleggene fikk vi demonstrert årets nykommer innen trim, dansen Zumba, i en flott oppvisning av elever fra kulturskolen. Løkken - og Meldal sanitetsforening spanderte kveldsmat, et sunt og velsmakende måltid, som de sammen med Meldal Idrettslag serverte oss. 

Hans Christian Borchsenius var konferansier og loset oss gjennom kvelden på en utmerket måte.

IMG_0369.jpg

IMG_0372.jpg

IMG_0374.jpg


IMG_0378.jpg

Annonser


Medlemmer