Manglende folkestyre i Meldal?

I forbindelse med forslaget til fylkesvegplan har Fylkeskommunen bedt alle kommunene komme med høringsuttalelser. I Meldal ble det levert en høringsuttalelse som ikke var politisk behandlet. Først 2 uker etter at uttalelsen var sendt inn til Fylkeskommunen kom saken opp i UD. Hva er hensikten med å komme med innspill og forslag da, når uttalelsen allerede er sendt inn?
22.11.2009 -
Kategori: Arkiv
Hadde ikke kommunen tid til å behandle høringsutspillet i politiske organer? Både formannskap, UD og kommunestyret har hatt møter i høringsperioden. Kommunestyret 29. oktober kunne være et passende møte for denne saken, 4 dager før høringsfristen. I andre kommuner som har levert høringsuttalelse i denne saken så er det kommunestyret som stort sett har behandlet saken, mens i Meldal er uttalelsen altså sendt inn uten at noen folkevalgte organer har hatt den til behandling.
Prinsippielt er dette meget betenkelig, og en får inntrykk av at Meldal kommune styres ved at administrasjonen i samråd med ordfører og hovedutvalgsleder styrer fra bakrommet uten politisk debatt og mulighet for innspill.
I denne aktuelle saken legger vi merke til at høringsuttalelsen fra Meldal kommune er helt uten bemerkninger om de såkalte E-veiene. Dette er de minst trafikkerte fylkesveiene, der Sør-Trøndelag har en særordning med at kommunene må finansiere halvparten av investeringen dersom veiene skal utbedres. I Meldal er det nok tverrpolitisk enighet om at denne særordningen ikke er heldig, fordi stram kommuneøkonomi da fører til manglende utbedring av disse veiene. Veieier (Sør Trøndelag Fylkeskommune) bør i stedet ta hele kostnaden på disse veiinvesteringene, slik det er i andre fylker.
Hadde høringsuttalelsen blitt behandlet politisk kunne en bemerkning om kommunens syn på finansiering av E-veiene kommet med. Uttalelsen skulle oppgi hvilke strekninger og trafikksikkerhetstiltak som prioriteres i den enkelte kommune. Når høringsuttalelsen fra Meldal tar inn et tiltak som ikke en gang står prioritert i kommunens egen trafikksikkerhetsplan så er det ekstra viktig at dette hadde hatt godkjenning i kommunens politiske organer.
Valgdeltakelsen er skuffende lav i Meldal. En forutsetning for at interessen og engasjementet for lokalpolitikk skal være tilstede blant innbyggerne er at vi har folkevalgte representanter som opptrer som ombudsmenn for folket og kan ta diskusjoner og meningsutvekslinger ut i det offentlige rom. Men når saker ikke en gang blir behandlet i de folkevalgte organer så blir dette en vanskelig jobb for våre lokalpolitikere. Innbyggerne kan ikke bytte ut kommuneadministrasjonens ansatte etter en 4-årsperiode, derfor bør ikke administrasjonen få avgjøre politiske saker i lukkede rom.
Dette vitner om en tvilsom holdning til det folkestyre vårt demokrati er bygget på!
Styret i Løkken Arbeiderlag