Meldal-speiderne feire St.Martin

2.Speiderne feiret St. Martins dag på hollansk vis tirsdag. - Dette er en snill utgave av Halloween der vi hulet ut gresskar og laget lys. Vi limte på tynt farget papir i forskjellige farger utenpå store syltetøyglass(uten etiketter) og puttet te-lys opp i. Egentlig skulle vi ha gått rundt og ringe på hos folk og synger for dem men det ble det ikke tid til i år, forteller Arnstein Reitan i KFUK/KFUM-speiderne i Meldal.
14.11.2008 - Marit Mjøen
Arnstein Reitan forteller:
- Vi er så heldig å ha med alle de fire barna i holanske van den Broek-familien som bor på Moflata i "Midtbygda". Mor Marja hadde laget en deilig suppe av innholdet i gresskaret. Far Ton forklarte en del om bakgrunne for feringen av St.Martins dag / Mortensmesse i Nederland / Danmark.
Verdt å merke seg på datoen 11.11:
I Norge heter det seg at denne kvelden går bjørnen i hi.
Det ble også spådd om været på St. Martins dag/Mortensmesse. De gamle sa at ”Hvis dagen er klar, så blir vinteren hard.”. Tirsdag var en overskyet dag så da har vi vel ikke så hard vinter i vente?
11. november minnes også av en annen grunn, klokken 11, denne dagen 1918 var endelig den første verdenskrig slutt.
Martin og Morten har naturlig nok navnedag denne dagen.
Bilde t.h.: Hanne Aune Hoel holder gresskaret med lys inni. Foto: Arnstein Reitan
Vil dere lese mer om bakgrunnen for St. Martins dag - Mortensmesse, se utdraget fra internett nedenfor:
St. Martin er en svært viktig helgen i Frankrike og i hundrevis av år har St. Martins dag - Mortensmesse på norsk - hatt stor betydning for franskmennene. 11. november minnes også av en annen grunn, klokken 11, denne dagen 1918 var endelig den første verdenskrig slutt.
Mortensmesse dagen for å spise gås, Å spise Mortensgås er ikke en norsk skikk, skikken kommer opprinnelig fra Frankrike men praktiserer i våre dager først og fremst i Skåne i Sverige. Noen nordmenn har også tatt opp skikken. Det er ikke uvanlig at du kan få servert gås på norske restauranter til Mortensmesse.
Mortensmesse er altså minnedag for Martin av Tours. Hvis du ble forvirret av dette med Martin så minner vi om at Morten og Martin egentlig er det samme navnet, Morten er den norske formen.
Dagen for god vin
Mortensmesse er også dagen for å drikke god vin siden St. Martin var også er en skytshelgen for vin. Det franske uttrykket ”martiner” betyr å drikke god vin. Dette passer bra med årstiden, siden november er måneden for å smake på den nye vinen. Altså burde det være selvsagt at du må drikke god vin 11. november.
St. Martin ble biskop mot sin vilje
Martin i Tour levde i Frankrike på 300-tallet og i følge legenden gjemte han seg i en gåseflokk da folket som ville velge han til biskop. Martins far var soldat og, både faren og moren hedninger, men Martin ble en kristen og lot seg døpe. Da han var 16 år gammel tvang faren ham til å bli soldat.
20 år gammel sluttet Martin i hæren og ble munk. Det finnes mange fortellinger om Martins enestående mot og oppofrelse. Han omvendte svært mange til kristendommen, blant annet moren sin I år 371 fikk Martin vite at innbyggerne i Tours planla å gjøre ham til biskop. Martin var ikke begeistret for planen
Gåseflokken har deler av æren men blir spist til takk
Siden Martin ikke ville bli valgt til biskop rømte han og prøvd å gjemme seg. Det er imidlertid ikke så lett å rømme fra folkets vilje, så han ble forfulgt. Det å gjemme seg i gåseflokken var imidlertid ikke så lurt, gjessene bråkte så mye at hans forfølgere skjønte at noe var galt og fant Martin midt i den skrikende flokken. Martin ble dermed biskop likevel og en meget populær sådan, takket være gjessene. Etter sin død ble han utropt til skytshelgen for det frankiske riket og for vinen. Gjessene som jo på mange måter har æren for at St. Martin ble biskop og senere helgen har ikke fått store takken Hvert år senere feiret innbyggerne dette med å spise gås den 11. november. Slaktingen og spisingen av gjess sies å være en straff for gjessenes angiveri. Litt merkelig, men det er jo godt med gås da.
Delte svinekjøtt med fattige
Mortensmesse har ikke vært feiret i den norske kirke, men mange mener at dagen kan ha vært dagen for en siste fest før jul i hedensk tid. I Norge var det som sagt ikke vanlig å spise gås, men folk pleide å feire med å spise svinekjøtt og dessuten delte de maten med de fattige.
Se også www.katolsk.no/biografi/mtours.htm og www.aktivioslo.no/mortensdag.php
Her står speiderne i ring rundt lysene vi laget.