Møte/seminar om verdiskaping i hyttemarkedet

Mange møtte opp og var interessert i å utvikle hyttemarkedet

Grunneiere, leverandører, politikere, kommunalt ansatte o.a. interesserte var med på "hyttemøte" i hytteprosjektet i Løft Meldal Opp og Fram 2. februar. Ca 40 personer møtte opp i Meldal Samfunnshus denne kvelden. Delprosjektleder i hytte/fritidsprosjektet, Odd Arild Svartbekk, innledet møtet med å fortelle om målsettingene i prosjektet - som skal bygge opp under det overordnede målet, nemlig å skape arbeidsplasser i Meldal.

07.02.2010 - Frode Langeng
Kategori: Arkiv

Se bilder under teksten.

Det var flere gjester som holdt innlegg/presentasjoner på møtet, og først ute var ordfører i "hyttekommunen" Oppdal, Ola Røtvei. -Noe av grunnen til Oppdals "suksess" på hyttemarkedet, er at vi har hatt et sterkt fokus på grunneiersamarbeid og felles planlegging, fortalte Røtvei. -Kommunen kan tilrettelegge best mulig ved å tilegne seg mer kunnskap på området. Lag kunnskapsbaserte analyser! Ikke alle steder er egnet for hyttebygging. Vi må ikke bygge for enhver pris. -Folk forbinder nå Oppdal med "Røkke-hytta" og eiendomsskatt! Men egentlig er Oppdal fremdeles ei fjellbygd med mye landbruk. Vi kaller hyttefolket for våre innbyggere eller "fritidsinnbyggere", for de oppholder seg her i snitt 59 døgn i året. Det betyr 540 000 gjestedøgn pr år. Og faktisk har vi flere gjestedøgn om sommeren enn om vinteren!

De viktigste grunnene til at folk vil ha hytte på Oppdal er nærhet til fjell og uberørt natur, samt preparerte løyper, fortalte Oppdalsordføreren videre. Når vi gikk bak begrepet "uberørt natur" ble vi litt overrasket, for det er egentlig sæterdaler og menneskeskapt kulturlandskap som folk synes er attraktivt! På Oppdal er det 55 % verneområder som i lang tid har blitt ansett som et "problem" for å utnytte hyttenæringen. Men nå vil jeg snu på det, og si at det tvert i mot er en mulighet! -Hyttenæringen er svært viktig for Oppdal, og en stor del av verdiskapinga i industri- og byggnæringa på Oppdal kommer som følge av hyttebyggingen. Vi må også finne plass til flere "kassaapparater", f.eks. camping og handelsvirksomhet.

Arne Inge Stenløkk er leder for Kinnpiken Utvikling AS, som jobber med utvikle Kinnpiken-området på Oppdal til et attraktivt hyttefelt. -Vi innså at vi var nødt til å samarbeide for å utnytte arealet, sa Stenløkk. -Dessuten ønsket fylkesmannen et samarbeid med oss. Samarbeidet gjør at vi kan få en mer helhetlig plan, vi kan få mer miljøvennlige løsninger, økt kompetanse, økt inntjening, og større mulighet for å finne nye inntektskilder.

-Grunneierne har hele tiden hatt en aktiv rolle i vårt prosjekt, fortalte Stenløkk. Vi begynte med å gjennomføre et såkalt "framtidsverksted", vi hadde studieturer til bl.a. Trysil og vi etablerte så et eiendomsselskap. Vi har satset på å gjøre tiltak for å øke attraktiviteten på hele området - også innmarksområdet, etablering av servicesenter, lage skitrekk nær hovedveien, samt løyper, turstier m.m.

"Vår egen" Erik Kalstad holdt også et innlegg hvor han fortalte om sitt hytteprosjekt på Frilsjøen. Erik innledet med å si at vi har vært for dårlige til å tenke verdiskaping innen hyttenæringen i Meldal. Han selv måtte også snu om på en del tanker. -Jeg har nå begynt å selge, og har vært nødt til å begynne å tenke markedsføring. Jeg har bl.a. fått opp en nettside for området (www.stolsmo.no).  -Vi må selge hele "pakker", sa Kalstad. Jeg lager tomter med full infrastruktur; vei, vann, kloakk og mulighet for strømtilkobling. Jeg har dannet veilag og vann- og avløpslag, og samarbeider også mye med lokalt næringsliv og kommunen for øvrig.

-Det er bedre å få på plass ting før man selger, for så å få igjen mye mer for tomta. Vent til man har ting på plass og "riktige" kjøpere, i stedet for å selge billig til useriøse. -Jeg sier at samarbeidet med kjøperen begynner når tomta er solgt, sa den engasjerte grunneieren. Da kan jeg tilby vaktmestertjenester, vedlikehold, salg av ved m.m. Det gjelder å oppnå tillit til kjøper og være tilgjengelig!

Sistemann ut i presentasjonsrunden var Oddmund Stenseth, daglig leder i Sande Hytter. -Jeg har drevet med hyttenæring siden 1965, fortalte Stenseth! -Dengangen var selvsagt hyttene mye mindre og dårligere, og hyttene brukes også annerledes nå. Nå kan man jobbe fra hytta!

-Første bud for å øke verdien på området er vei. Det er også viktig at kommunen er løsningsorientert. -Nabokommunen her, Rennebu, er faktisk landets største "hyttebyggerkommune". De har også noe bra på gang på Nerskogen, der de har et prosjekt med minimalt naturinngrep.

Etter presentasjonsrunden var "ordet fritt". Leder for sektor utvikling og drift i Meldal kommune, Morten Rødningen, benyttet anledningen til å invitere til innspill når det gjelder rullering av ny arealplan for kommunen. -Det er nå toget går. Det er nå i 2010 vi vil danne grunnlaget for mulighetene senere, og det kan bli vanskelig å få dispansasjoner i etterkant. Ordfører Røtvei mente også dette var viktig: -ett tips er å gi kjøperne en slags garanti for at reguleringsplanen ikke endres i etterkant av kjøpet. -Gi lovnader om at slik skal området se ut i fremtida, og ikke vær så ivrig på å fortette for å få til flere tomter. Da vil kjøperne betale mer for hver enkelt tomt.

Ordfører Ivar Syrstad tok også ordet og mente at dette møtet skulle vi ha hatt for 10 år siden! -Det er nå mange prosjekter i startgropa som berører hyttenæringen, bl.a. flere reiselivsprosjekter, og vi må ha en skikkelig diskusjon om hva og hvordan vi skal satse.

meldal.no vil benytte anledningen til å nevne at vår nettportal har et eget område for hyttetomter under knappen "Ferie og fritid" - "Hyttetomter".

Erik_Kalstad__i_bakgrunnen_Odd_Arild_Svartbekk

Erik Kalstad, i bakgrunnen Odd Arild Svartbekk.

Erik_Kalstad_og_Brit_Moen

Erik Kalstad og Britt Moen.

Erik_Stene__Ranveig_Karlsen_og_Lars_Jordet

Erik Stene, Rannveig Karlsen og Lars Jordet.

Hilde_S__tertr____prosjektleder

Prosjektleder i Løft Meldal Opp og Fram, Hilde Sætertrø.

Morten Rødningen orienterer, foran Gøran Rindal

Morten Rødningen orienterer. Foran Gøran Rindal.

Erik

Erik Kalstad forteller om hytteprosjektet sitt i Stolsmogrenda.

Oddmund_Stenset_og_Siri_Eithun_forbereder_visning

Daglig leder i Sande Hytter, Oddmund Stenseth og Siri Eithun.

Ola_R__tvei_og_Arne_Inge_Stenl__kk

Ordfører i Oppdal, Ola Røtvei, og Arne Inge Stenløkk.

ordf__rer_Ivar_Syrstad

Ordfører Ivar Syrstad.

ordf__rer_Ola_R__tvei__Arne_Inge_Stenl__kk_og_Odd_Arild_Svartbekk

Ola Røtvei, Arne Inge Stenløkk og Odd Arild Svartbekk.

ordf__rer_og_grunneier_godt_forn__yd_med_Kinnpiken_grunneiersamarbeid

Karene var veldig fornøyde med grunneiersamarbeidet de har fått til på Oppdal.

Pausen_brukes_til____utveksle_informasjon

Pausene kan f.eks. benyttes til å snakke med naboer som man ellers ikke har så mye kontakt med...

Annonser


Medlemmer