Nå er arbeidet med neste års kommunebudsjett i full gang.

Kommunedirektøren og hennes stab har laget et utfordringsdokument som skal vise politikerne hvordan det står til og hva som kreves for at budsjettet for 2023 skal være reelt.
07.09.2022 - Aud Inger Kalseth
Orkland er fortsatt en ung kommune som må prioritere å jobbe videre med å etablere en felles organisasjonskultur. Et godt arbeidsmiljø er sentralt for at det kan leveres gode tjenester, og for at Orkland skal lykkes. I løpet av høsten vil det bli gjennomført en ny medarbeiderundersøkelse, for å få innblikk i hvordan ansatte opplever arbeidshverdagen. Kommunen ønsker å etablere en organisasjonskultur med fokus på å skape gode menneskemøter, og dette er et arbeid som må fortsette i mange år framover. Kommunen er fortsatt preget av en historikk knyttet til at fire har blitt til en både i forhold alt fra holdninger til bygningsmasse og annen infrastruktur. Det er også fortsatt noen som føler utrygghet knyttet til om den nye kommunen i varetar alle like godt som de gamle kommunene gjorde. Disse utfordringen, og mange flere vil være med oss i mange år framover.
På vei ut av pandemien.
Det er i tillegg noen nye utfordringer fra i fjor. Vi er på vei ut av en pandemi som har preget de to siste årene. Håndteringen av koronapandemien har krevd utrolig mye av de ansatte, samtidig har også kommuneorganisasjonen fått kjenne på mestring sammen. Pandemien har ført med seg både ekstraordinære oppgaver og inntekter, lavere aktivitetsnivå på enkelte områder knyttet til restriksjonene, men også et svært lavt rentenivå. Orkland har høy gjeldsgrad, og det lave rente nivået har vært veldig gunstig for økonomien de første driftsårene våre.
Krigen i Ukraina.
Russlands invasjon av Ukraina påvirker kommunen også i stor grad. Kommunen har så langt i år tatt imot 63 flykninger, i tillegg ventes ytterligere 18 flyktninger i løpet av august. Kommunen er forberedt til å ta ytterligere 45 flykninger i løpet av året i tråd med det vedtaket kommunestyret har fattet. Både ansatte og enkeltpersoner bidrar med hjerte og engasjement. De har sørget for at flykningene har følt seg velkommen til kommunen. Vi har klart å få til ei tverrfaglig koordinering der hele kommuneorganisasjonen har dratt i samme retning. Det er bosatt i flykninger i hele geografien til Orkland, og hjertevarmen både i by og bygd for at flykningene skal få en logistikk og en hverdag de kan leve godt med. I tillegg til å påvirke mennesker, påvirker krigen i Ukraina verdensøkonomien. Sikkerhetssituasjonen i verden er endret, og det er også flere andre faktorer som vil påvirke Orkland kommune framover. Det er allerede knappet på enkelte varegrupper, og prisene på både matvarer, byggevarer og drivstoff har økt. Det er også stor usikkerhet knyttet til strømpriser framover. Renten øker, og det er ei nasjonal bekymring knyttet til presset i økonomien. Dette kommer til å påvirke prosessen med statsbudsjettet i høst og sannsynligvis også inntektene til kommunal sektor. Dette er faktorer som kommunen må hensynta i arbeidet med budsjettet for Orkland i kommende år, og som vil bidra til et mer krevende budsjettarbeid.
Knappet på kompetanse.
Det blir tydeligere og tydeligere at kompetanse er en av de største knapphetsfaktorene for utvikling framover. Dette er ikke unikt for Orkland, men er ei nasjonal utfordring. Det kommer til å påvirke både det kommunale tjenestetilbudet i kommunen og næringsutviklingen framover. Mange av bedriftene i kommunen er tydelig på at de kunne økt produksjonen dersom de hadde bedre tilgang på folk. For kommuneorganisasjonen vil diskusjonen framover være knyttet til hvordan den klarer å tilpasse riktig bemanning. I tillegg må det jobbes videre med hvordan kommunen skal være en attraktiv arbeidsgiver i forhold til både å rekruttere og beholde kompetanse. Orkland kommer til å være avhengig av tilflytting. Derfor må kommunen bli et godt vertskap for de som kommer, både om de kommer fra andre steder i landet eller fra andre land. Kommunen kommer til å trenge flere folk for å realisere planene for utvikling framover.
Orkland kommune.
Befolkningsveksten er ikke jevnt fordelt. Orkland hadde ei svært god befolkningsvekst i fjor, og vi hadde også god befolkningsvekst i andre kvartal i år. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Orkland kommune nå har 18 600 innbyggere. Omtrent halvparten av folketallsveksten i Orkland i år skyldes bosetting av ukrainske flyktninger. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge de ukrainske flyktningene blir i Orkland, og hvor mange som flytter tilbake til hjemlandet. Den øvrige folketallsveksten er fra mer ordinær tilflytting. Noe av tilflyttingen tror vi skyldes de store næringsetableringene vi har fått. Hvordan veksten vår blir framover vil påvirkes av om vi klarer å få til flere større næringsetableringer. Det er også usikkerhet knyttet til hvor i kommunen veksten kommer. Det er press på sentrumsnære områder, og nedgang i mer rurale strøk. Dette er i trå med nasjonal utvikling, og også den utviklingen som har vært siste ti år i de kommunene som nå har blitt Orkland. Kommunen står foran en tid hvor den må få til mer for mindre. Gode prioriteringer og strukturvalg for kommunale tjenester blir avgjørende om det skal lykkes. Gjennom kommunesammenslåingen er kommunen betydelig mer robust til å møte disse utfordringen enn hva de tidligere kommunene ville vært alene. Samtidig kan prioriteringer være ekstra krevende diskusjoner for en forholdsvis fersk kommune. Dette er diskusjoner som vil preges av både følelser og identitet. Administrasjon og politikere må være modig, klok og nær i årets budsjettprosess, og ha et debattklima som gjør at utfordringene kan diskuteres, men også ha respekt for hverandres meninger og ståsteder.
Kompetanse og tilgang på arbeidskraft.
Arbeidsmarkedet i Norge er i dag preget av lav arbeidsledighet og stor etterspørsel etter riktig og nok kompetanse. Denne utviklingen ser vi også lokalt, der det oppleves en positiv vekst i kommunen. I 2021 hadde Orkland 1,1 prosent befolkningsvekst og 4,3 prosent sysselsettingsvekst der veksten var størst i alderen 25 til 59 år. Samtidig opplever både næringsliv og offentlige tjenester i Orkland større vansker enn tidligere med å rekruttere kvalifisert personell. For næringslivet er det i dag mangel på arbeidskraft som igjen hindrer vekst og utvikling. Store næringsetableringer har bidratt til økt sysselsetting de siste tre årene etter mange år uten vekst. Kommuneorganisasjonen opplever på sin side økende utfordringer med å rekruttere arbeidskraft til flere typer stillinger. Dette har sammenheng med de nasjonale trendene i arbeidsmarkedet. Orkland har nærhet til Trondheim med cirka 30 minutt kjørevei (fire mil) fra Orkanger sentrum. Trondheim er det største arbeidsmarkedet og har størst innpendling fra Orkland. Tilgangen til arbeidsmarkedet i Trondheim er viktig. Det er nå i overkant av 1 000 arbeidstakere som pendler fra Orkland til Trondheim. Motsatt er det cirka 500 arbeidstakere som pendler fra Trondheim til Orkland kommune. En skal ikke se bort fra at Orkland kan ha ekstra utfordringer med en geografisk nærhet til Trondheim i et arbeidsmarked der det er knapphet på etterspurt arbeidskraft. Pendleravstanden til Orkland fra Trondheim kan oppleves som et hinder for enkelte når det er gode jobbmuligheter i geografisk nærhet. Innen de kommunale tjenestene ser en at denne tendensen forsterkes ytterligere når avstanden til tettbygde strøk øker. Mange ungdommer flytter ut av kommunen og velger å studere i Trondheim eller i andre deler av landet. Orkland har nok et potensial i å markedsføre både næringslivet og kommunen som arbeidsplass ovenfor utflyttede studenter. Ved å trekke uteksaminerte studenter tilbake til Orkland og inn i arbeidslivet, kan det bidra til å styrke rekruttering til både næringsliv og kommunale tjenester, oppstart av nye selskaper og tilflytting til Orkland som bostedskommune. Det kan være et lignende potensial for ungdommer som tar fagutdanning og går sin læretid utenfor Orklands grenser.
Utfordringsbildet for klima, miljø og biologisk mangfold.
1. Hvordan kan vi balansere målet om å være næringskommune nummer 1 og samtidig ivareta FNs bærekraftmål og internasjonale forpliktelser gjennom Parisavtalen?
2. Hvordan kan kommuneorganisasjonen jobbe mer målrettet med bærekraft, og finne gode verktøy for å måle graden av måloppnåelse?
3. Hvordan kan vi styrke arbeidet som lokalt forurensningstilsyn? Og hvordan ivaretar vi miljø- og klimaaspektet ved egne anskaffelser for anleggs- og byggeprosjekter både i anleggs- og driftsfasen?
4. Orkland har, på grunn av stor industriaktivitet, totalt tre ganger større CO2- utslipp per innbygger enn resten av Trøndelag. Hvordan kan vi påvirke bedriftene og næringslivet i kommunen til å tenke mer på klima og miljø i sitt arbeid?
5. Hvordan skal vi få statlige myndigheter til å ta ansvaret for utfordringene fra gruvevirksomheten på Løkken Verk, som representerer et stort miljø- og sikkerhetsproblem? Global oppvarming og tap av biologisk mangfold er blant de største utfordringene som samfunnet står overfor i dag. Konsekvensene av klimaendringene merkes allerede med mer ekstremvær, flom og tørke. Dette er klimautfordringer som også Orkland må være forberedt på. Internasjonale forpliktelser Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å bidra til å holde den globale oppvarmingen godt under to grader sammenlignet med førindustriell tid. Norges klimaforpliktelser er vedtatt gjennom en egen klimalov, der lavutslippssamfunnet er beskrevet. Klimaloven har mål om at utslippene av klimagasser i 2030 skal være minst 50, helst 55 prosent lavere enn i 1990. I 2050 må utslippene av CO2 være null. Orkland må ta eierskap til de nasjonale og internasjonale målene, og finne ut hvordan vi skal operasjonalisere dem lokalt. FNs bærekraftmål Orkland kommune er næringskommune nummer 1 i Trøndelag. Kommunen har mye industri der flere av bedriftene er kraftkrevende. Vi har også stor energiproduksjon basert på både vann og vind, og produksjonen er nesten like stor som forbruket. Orkland kommune har et sterkt fokus på det grønne skiftet. FNs bærekraftmål er integrert i kommuneplanens samfunnsdel, og Orkland kommune er aktive i det fylkeskommunale nettverket som arbeider for å styrke bærekraftarbeidet i kommunene. Det er utfordrende å finne ut hvordan kommunene kan omsette bærekraftmålene til noe praktisk, håndterbart og godt målbart som vi kan bruke i våre styringsdokumenter. Bærekraftarbeidet må ikke bli en teoretisk øvelse som krever stort byråkrati. Satsing på bærekraft vil i mange sammenhenger bety økte kostnader, for eksempel mer lokalprodusert mat og smartere energiløsninger i bygg. Det kan også kreve mye ressurser når vi skal tenke bærekraft i alt vi gjør, for eksempel innkjøp, saksbehandling og byggeprosjekt. Sirkulærøkonomi og gjenbruk Gjennom Thamsklyngen bidrar Orkland kommune, sammen med mange bedrifter, til mer bærekraftig verdiskaping og sirkularitet. Innovasjonen skjer gjennom samspill og samarbeid. Via nye forretningsmodeller skal man øke verdiskapning og lønnsomhet, tiltrekke investeringer og nyetableringer i regionen. Orkland kommune Utfordringsdokument 2022 Side 29 av 30 Kommunen har satt søkelyset på gjenbruk, også innen egen drift. Gjenbruk av kontormøbler og utstyr ble bevisst gjennomført i kommunesammenslåingen, og nå vurderes et bredere samarbeid gjennom Thamsklyngen. Ved offentlige anskaffelser er vi opptatt av å stille krav om miljøvennlige løsninger. Miljøfyrtårn og Grønn byggallianse Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Ordningen er godkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser. De fleste enheter i Orkland kommune er sertifisert, og gjennom våre krav om Miljøfyrtårn-sertifisering i innkjøp og anskaffelser bidrar vi aktivt til miljøgevinst. En bevisst satsing på Miljøfyrtårn-sertifisering styrker næringslivets konkurranseevne. Til sammen 64 offentlige og private aktører i Orkland er sertifiserte som Miljøfyrtårn. For å styrke arbeidet vårt med bærekraft i forbindelse med drift av bygg og ved behov for nybygg, har Orkland kommune i 2022 blitt medlem i Grønn byggallianse. Forurensning Gruvevirksomheten på Løkken Verk har etterlatt seg store miljøutfordringer som staten har ansvaret for. I produksjonsområdet står en rekke herreløse bygninger og anlegg til nedfalls og utgjør både et miljø- og sikkerhetsproblem. I flere år har det vært avrenning av forurenset gruvevann til vann og bekker, og videre til hovedvassdraget Orkla – en nasjonal lakseelv hvor både atlanterhavslaks og sjøørret lever. Avbøtende tiltak blir gjennomført, men fungerer ikke helt som forutsatt. Kommunen er pådriver overfor staten for å redusere problemene. Kommunen har ansvar som forurensningstilsyn på flere områder, både innenfor landbruk, byggesak og tekniske tjenester. Vi må satse tyngre på arbeidet med spredte avløp, der de over 3 100 spredte avløpene i kommunen må oppfylle myndighetskrav innen 2027 (senest 2033). Vi har også utfordringer med forurensning på grunn av feilkobling og overløp fra kommunale avløpssystemer flere steder. Det er i tillegg behov for en sterkere satsing for eksempel på arbeid med landbruksforurensning, og oppfølging av kommunens forskrift om avfallsbrenning. Arbeidet som skjer gjennom Orklavassdraget vannområde er viktig for at vann skal oppfylle sin funksjon både for drikkevann, bading og biologisk mangfold. Naturmangfold Det er nødvendig med kunnskapsbaserte valg når det gjelder klima, miljø og biologisk mangfold, for at Orkland videreutvikles som en bærekraftig, klima- og miljøvennlig, mangfoldig og attraktiv kommune. Det er økende fokus på sammenhenger mellom klimakrise og naturkrise (tap av arter og økosystemer). FN-rapporter er tydelige på at dersom dagens ødeleggelser av natur og menneskelig påvirkning av klima fortsetter, blir nesten ingen av FNs bærekraftmål nådd. KS konkluderer med at kommunene, blant annet som planmyndighet, har en nøkkelrolle i å se og løse disse to utfordringene i sammenheng. Et bedre beslutningsgrunnlag er et viktig virkemiddel for lykkes med det. Orkland fikk i forbindelse med kommuneplanens arealdel kartlagt områder som var aktuelle for arealbruksendringer, og fikk samtidig vurdert kunnskapsgrunnlaget for naturmangfold i kommunen. Store deler av kommunen er lite kartlagt, og det er stort behov for å følge opp dette for at Orkland skal ha et godt og tilgjengelig kunnskapsgrunnlag i årene framover. Orkland kommune Utfordringsdokument 2022 Side 30 av 31 Utfordringsbildet for utenforskap 1. Hvordan skal vi jobbe for å hindre utenforskap? For mange står i utkanten eller utenfor fellesskapet De fleste som bor og lever i Orkland har trygge og gode liv. Likevel er det for mange også i vår kommune som blir utenfor av forskjellige grunner.
Du kan lese mer om utfordringene ved å gå inn på orkland.kommune.no/politikk/planer.
Kilde: Orkland kommune