Nordisk mester Linda forsvarer tittelen i dag

I dag kjemper Linda Gitlesen fra Bjørnli i nordisk mesterskap i Århus. I fisk, filet og sjømat. Intet mindre.
09.09.2012 -
Linda er Bærums-jente som av alle steder har slått rot på Bjørnli. Sammen med samboer Knut og datter Caroline bor hun i et tradisjonelt Bjørnli-hus som familien har pusset opp - og fremdeles pusser opp.
ICA Orkanger er Lindas daglige arbeidsplass. Her er hun ferskvaresjef og elsker jobben sin. Så mye at hun også jobber i ferien, faktisk...
Denne sommerferien har Linda tilbrakt mange dager og timer på jobben for å trene til nordisk mesterskap der hun skal forsvare mestertittelen i artsbestemmelse, behandling og tilberedning av fisk og sjømat. For tre år siden ble damen norgesmester på Norsk Matfestival og trodde hun hadde oppnådd det hun kunne oppnå i sitt yrke. Året etter tok hun bronse i NM samtidig som hun trente til nordisk - etter NM gikk det i fisk og filetering 10 timer daglig under forberedelsene til det nordiske mesterskapet. Innsatsen og slitet betalte seg: På Hamar gikk det "helt greit", som Linda sier. Hun tok altså hjem den store nordiske Fisken som er vandrepremien i det nordiske mesterskapet.
- Nå må jeg ta med meg "vandrefisken" til mesterskapet i Århus, og jeg skulle så gjerne hatt den med meg hjem igjen, flirer Linda.
Tatovering som nordisk mester i sjømat er det vel de færreste som har...
Linda Gitlesen har jobbet med mye i sitt liv, men etter at hun droppet ut av maskintegner-linja på videregående, har hun nok vært på vei dit hun er i dag. Fra kassa på Rimi i Bygdø Allé via Evensen & Lorentzen, diverse Meny-forretninger i Oslo/Akershus, jobb som personalkoordinator og med en regnskapseksamen i lomma havnet hun altså i Orkdal og fikk etterhvert jobb på Meny Orkanger.
- Kjærligheten det vettu, smiler Linda på spørsmål om hvorfor ei bærumsjente havna her i dalføret vårt.
- Caroline og jeg flytta hit til Knut i 2004, til et hus på Bjørnli, og Caroline startet i andre klasse på Løkken skole. Jeg startet vandringen fra kontor til kontor i NAV og endte foreløpig opp med praksisplass i Mega der jeg var i to år før Meny startet butikk på Orkanger med meg som fiskeansvarlig. Uten akkurat den jobben ville jeg nok aldri blitt med i konkurranser - det var Meny-apparatet som oppfordret meg til det.
Dessverre måtte Meny stenge butikken i 2009, men da var jeg allerede i trening til NM og fikk lov å trene sammen med Meny-folka fram mot mesterskapet. Fem dager før uttaket til NM fikk jeg jobb i ICA Orkanger og kunne stille som deltaker for ICA.
Så vant jeg! Det va'kke til å tro!
- Så vant jeg! Helt sprøtt, gliser Linda.
Snakketøyet er også veltrent hos denne damen. Det blir liksom ingen "pinlige" pauser - stort sett besvarer hun spørsmål både på utpust og innpust.
- Hvordan foregår egentlig et mesterskap i sjømat? Hva konkurrerer dere i?
- Vi får et såkalt simulert varemottak, det vil si en kasse med ulike fiskeslag og marine dyrearter. I Århus skal vi artsbestemme alt som finnes i kassen innenfor et gitt tidsrom, og vi skal også kvalitetsbedømme utvalget i kassen og ikke minst definere bruksområder for alle artene.
Så starter den praktiske delen. Da er det skjæring og filetering av tre ulike fisker, og her blir det lagt vekt på arbeidsteknikk, svinn og utseende på resultatet. Vi skal ha rekepilling og østersåpning, og så blir det flynderflåing - så mange som mulig på fem minutter. Her er danskene helt rå, men jeg har skaffet meg en dansk flyndreflåings-tang som jeg håper skal gjøre susen.
Til sist er det praktisk bruk av fisk og sjømat som står på programmet. Da skal Linda lage en silderett som hun håper skal smelte juryen. Oppgaven går ut på å skape et "innovativt produkt med maks fem ingredienser". I tillegg skal hun lage en fiskefarse og skjære et røkt produkt for salg og legge dette på fat. Linda Gitlesen har ligget i hardtrening siden påske og sliter med betennelser her og vondter der, men i dagr står hun klar med kvasse kniver, skjerpet blikk og knivskarpt fokus.
Lykkes hun, blir den nordiske Fisken Bjørnli-beboer i to nye år.
Lykke til!
Linda på yndlingsplassen sin; trappa på Bjørnli der hun drikker morgenkaffe hver dag, uansett årstid, vær og temperatur.
Tekst og bilder: Anne Mari Svinsaas