Lite oppdrettsfisk i elvene rundt Trondheimsfjorden

Bjørn Florø-Larsen (ryggen til) og Ketil Skår fra Veterinærinstituttet studerer vekstringer i fiskeskjell. Bilde fra 2012.Foto: Grete Thobroe, NRK

Veterinærinstituttet har i 2016 analysert prøver av fiskeskjell fra seks elver rundt Trondheimsfjorden for å undersøke hvor stor andel oppdrettsfisk det er i elvene. Av over 2000 analyserte prøver fra fiskeskjell  ble syv klassifisert som oppdrettsfisk.


18.01.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Laksefiske

Målet med undersøkelsen er å avdekke andel rømt oppdrettsfisk i elvene gjennom fiskesesongen. Skjellprøvene er hentet inn fra sportsfiskere som har sendt inn skjellprøver fra elvene Gaula, Nidelva, Orkla, Skauga, Stjørdalselva og Verdalselva. Undersøkelsene er et samarbeidsprosjekt med SalMar ASA og Elvene rundt Trondheimsfjorden (ERT) og er en fortsettelse av undersøkelsene som startet opp i 2011 der de seks elvene har vært undersøkt årlig for forekomst av oppdrettsfisk gjennom undersøkelser av innsendte fiskeskjell.  

De 2227 prøvene som er analysert utgjør 41 % av avlivet fangst i følge fangststatistikken på vassdragenes hjemmesider.

Resultatene for sportsfiskesesongen 2016, er den laveste andelen av oppdrettsfisk som er funnet siden man startet undersøkelsen i disse elvene i 2011.

−Skjellprøver egner seg til å skille oppdrettsfisk fra villfisk da villaks har en klart avgrenset smoltsone og synlige vintersoner på skjellet. Smoltsonen på skjellet der hver sone ligner på årringer i et tre.

Oppdrettslaksen har vanligvis jevn vekst og ingen tydelig smoltsone som villaksen, sier Bjørn Florø-Larsen ved Veterinærinstituttet og en av forfatterne bak rapporten. −Dette gjør at vi kan skille oppdrettsfisk og villfisk ved hjelp av ulike vekstmønster i skjellstrukturen.

Han forteller at prosjektet har bidratt til at diskusjoner og oppslag om rømt oppdrettsfisk i sportsfiskesesongen i større grad har skjedd på basis av reelle funn.  Ordningen med fortløpende analyser med svar direkte til fisker via tekstmelding har blitt positivt mottatt.

Orkla hadde størst prosentandel oppdrett i det innsendte materialet med fem oppdrettsfisk av 400 analyserte prøver (1,3 %) og Nidelva hadde 2 oppdrettsfisk av 440 analyserte prøver (0,5 %). I de resterende vassdragene i prosjektet, ble ingen av de mottatte prøvene klassifisert som oppdrettsfisk.

Florø-Larsen presiserer at resultatene i dette prosjektet gjelder for sportsfiskesesongen og skal ikke forveksles med den nasjonale overvåkningen av andel oppdrett i elvene, som baseres på hele sesongen frem mot gyting. Resultatene fra dette prosjektet er likevel en del av grunnlaget til den totale vurderingen av disse elvene i det Nasjonale overvåkningsprogrammet.

Veterinærinstituttet anbefaler en videreføring og eventuelt utvidelse av prosjektet inntil et eventuelt ytre visuelt merke innføres for oppdrettsfisk. Uten ytre visuelt merke er skjellkontroll den eneste metoden som uten stor investering kan gi en god indikasjon på situasjonen i elvene gjennom sportsfiskesesongen.

 

Kilde: Veterinærinstituttet

 

Red: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer