Høne varmer godt en kald vinterdag.

04.02.2017 - Stein Elshaug
Mange har kanskje sett FBI på NRK der man tar på seg ansvaret for å redde høna. Høner skal bli til mat i stedet for betong. Vi har testet om høne kan bli god mat.
Vi fikk tak i en stor høne på den lokale nærbutikken, såkalt “gullhøns” fra Prior. Nesten 3 kg, så her kan det bli mye mat for en billig penge.
Bare for at det skal være sagt: Dette er ikke hurtigmat. Det krever litt planlegging, men selve jobben med å tilberede tar ikke mye tid. Den lager seg egentlig selv mens du gjør noe annet.
Høns selges kun frossen, så den må tines over natta på en litt kjølig plass. I kjøleskapet vil det gå for sakte, så sett den gjerne i kjelleren. Når den er tint, kan du dele den opp i f.eks 4 deler. Vår høne var så stor at vi gjemte 1/2-parten til senere. Dette er en halv høne delt i 3 deler
Dette trenger du for å lage buljongen til måltidet:
-
1 høne, oppdelt
-
1 gulrot grovt kuttet
-
1 løk i terninger
-
4 båter hvitløk hakket
-
Den grønne delen fra 1 purre finhakket
-
Litt sellerirot, eller 2 stenger stangselleri kuttet
-
salt, pepper og 1 teskje currypulver Hvis du har noen friske urter, kan dette hives oppi. F.eks rosmarin, kruspersille eller basilikum.
-
2-3 laurbærblad og litt hel pepper
-
2 dl hvitvin (kan sløyfes)
-
fyll opp med vann slik at det nesten dekker
Legg grønnsakene nederst i en jerngryte som kan puttes i ovnen. Legg den oppdelte høna oppå grønnsakene fyll opp med væske og krydre etter smak. Sett gryta på koketoppen og gi den et oppkok. Deretter kan du sette på lokket og plassere den i ovnen på 140 gr.
Der kan den gjerne stå minst 3 timer. Om den står 5 timer er det ikke noe problem. Alternativt kan man koke høne i en kasserolle, men da bør man kanskje være mer tilstede og passe på.
Videre trenger du til selve retten:
-
3 gulrot i passe små biter
-
kålrot i terninger
-
resten av purren
-
1 boks matfløte
-
2 ss maisena lys jevner. Det går også an å lage en jevning med smør og hvetemel. Jevning kan også droppes helt.
-
300g rosenkål
Når kokingen i ovn er avsluttet, kan du ta hønsebitene ut fra kraften. Nå må høna avkjøles for at du skal kunne plukke kjøttet fra beina.
Buljongen kan siles hvis du ønsker en klar kraft, jeg bruker en stavmikser på grønnsakene som har kokt med høna. Da får man en skikkelig fyldig kraft. Ta ut laurbærbladene først.
Kok opp kraften/buljongen, tilsett matfløte og evt maisena. Jeg lagde denne retten uten jevning eller maisena og den ble veldig fyldig. Tilsett grønnsakene og la det småkoke i 10 min mens du tar hønsekjøttet fra beina. Tilsett høna og la det putre litt. Kok opp frossen rosenkål og server ved siden av. Kokte poteter og flatbrød kan også passe attåt.
Velbekomme!
Tekst og foto: SE