Wallenberg sjakt – 100 år

Det er i år 100 år siden Wallenberg sjakt og gruveområdet i Fagerlia på Løkken Verk ble tatt i bruk. Orkla Industrimuseum feirer med fotoutstilling fra bygginga og drifta i Fagerlia.
28.07.2016 - Jan Are Melgård
Wallenberg var hovedsjakt i Løkkengruva fra 1916 til 1982. Sjakta ble oppkalt etter styreformann ved Orkla Grube-Aktiebolag, Marcus Wallenberg. I anledning jubileet har Orkla Industrimuseum laget en digital fotoutstilling på Informasjonssenteret som viser bilder både fra byggingen og driften i Fagerlia.
Wallenberg sjakt ble påbegynt i 1914 etter at det ble påvist at malmforekomsten var betydelig større enn tidligere antatt. Malmen fortsatte i dypet vestover fra Gammelgruva og Wallenberg sjakt ligger cirka 100 meter sør for malmen. I 1916 var sjakta klar for drift ned til 380 meter. Sjakta ble forlenget i 1928-1929.
Etter åpninga av Wallenberg sjakt ble gruveanlegget utviklet og daganleggene i Fagerlia ble bygd ut. Foruten sjakttårnet på 28 meter og maskinhuset hvor heismaskinene var plassert ble det bygd transformatorstasjon, verksted, smie og lagerbygning like ved gruveinngangen.
For å frakte malmen fra Wallenberg og separasjonsverket ble Fagerlibanen bygd. Den elektriske jernbanen på 1.500 meter endte i en 160 meter lang viadukt der malmen ble tippet i en binge før den via transportbånd ble ført fram til grovknuserne i separasjonsverket.
Fotoutstilling
I fotoarkivet ved Orkla Industrimuseum er det mange bilder fra bygginga og drifta i Fagerlia. Utstillinga som nå er å se på Informasjonssenteret på Løkken Verk viser mange av disse. Utstillinga blir vist utover sommeren og høsten.