OLAs NATURDAGBOK: Oppdag spennende spor etter siste istid

05.05.2025 - Ola Løseth
Kategori: olas naturdagbok, Naturopplevelser, Nyheter
Det finnes mye interessant geologi i vårt område, her er en liten smakebit. Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man ser, men fakta er at det er mange spennende spor etter siste istid midt i øyesynet vårt.
Jorda har vært gjennom fem store istider - den første for 2300 millioner år siden. Når vi snakker om siste istid var det en periode fra om lag 117.000–11.700 år siden. Da lå en opptil 3000 meter tykk isbrekappe og dekket hele Norge og store deler av Nordvest-Europa. Det var også en brekappe over Barentshavet og Svalbard, samt en som dekket det meste av Storbritannia og Irland. (Kilde: Store Norske leksikon)
Når isen forsvant, steg landet, men mye av stein og mineraler ble liggende som et minne om den svunne tida. Her er noen eksempler fra vårt område.
Alle foto: Ola Løseth
Minne fra siste istid. Ei flyttblokk er revet løs og fraktet med isen. Denne ligger i Ilfjellet.
Bildet er fra Slættesberget i Ilfjellet. I følge kompetent geolog er dette «ribbon-chert», forårsaket av mikroskopiske organismer med kiselskall som levde i havet for omtrent 470 millioner år siden, og som sank ned til bunnen når di døde. Senere ble bunnlaget foldet.
Spor etter siste istid. Avsetning av breelv under isen. Denne er fra område ved Krokåtvatna i Rennebu. Fenomenet esker forklares slik: Esker (rullesteinsås, «geiterygg») er lange, ofte buktede rygger av sand, grus og stein som er dannet av avsetninger fra smeltevannselver som renner i tunneler under isbreer.
En omdannet bergart med øyelignende gneis.
Jarnforurensa kvarts. Jaspis var tidligere Meldal kommunes kommunestein - finnes mye av den her i området. Flott smykkestein.
Forsteina sand, fra område Håmmåreggin vest for Storås.
Ren svovel. Bildet tatt i Jorfjellet.