Ølost

 

Tiden kommer og vi gleder oss til jul og familiesamling. Da blir det tradisjonsmat også. Ølost er for meg tradisjon knyttet til 1. juledag. Dette er ikke som ordet sier en ost, det er en drikk som hørte til på frokostborder 1. juledag. Dette var en juledrikk som ble brukt i Orkdal, er det noen her i Meldal som kjenner til eller bruker ølost i julesammenheng eller annen sammenheng? Og er innholdet det samme?


22.12.2009 - Magne Vullum
Kategori: Leserinnlegg

Jeg er den eneste i min familie som fortsatt drikker ølost på juledagsmorgen, ingen andre har falt for ølostens spesielle smak. Den er enkel å lage hvis du har helmelk og øl. Tomtebrygg er tradisjonsølet som ble brukt hjemme, men annet øl fungerer også.
En koker opp melka, tilsetter 1/3-del med øl, og det hele gis et nytt oppkok. Melka oster seg, og den varme blandinga serveres varm i kopp til frokost. Det er godt hvis du bare har trua.
 
Olav S.

Ølost
Helmelk kokes opp.

Ølost
1/3 øl tilføres den oppkokte melka.

Ølost
Melka oster seg når blandinga gis et nytt oppkok.

Ølost
Ølost.

Annonser


Medlemmer