Orkla sikrer storlaksen

I år kan man maksimalt avlive 4 storlaks i Orkla, mot 10 i fjor. Den alvorlige situasjonen for villaksen fører til at man mer enn halverer det maksimale uttaket av stor Orklalaks.
04.03.2010 - Magne Vullum
Elvene rundt Trondheimsfjorden har nå i 5 år brukt 20 millioner på å kjøpe fri laks fra sjøfiskerne for at den skal få gå opp i elva si. I 2010 blir det ikke lengre kjøpt fri laks, derfor må vi nå stramme inn i elva. Dårlig oppgang og fangster de siste to år understreker behovet for å ta grep for å sikre at det står igjen nok stor fisk på gytegrunnene på høsten.
De stadig vanskeligere forholdene i sjøen(lus, rømming, næringstilgang) gjør at storlaksen blir viktigere og viktigere. I elva vil stor laks i større grad skremme bort rømt oppdrettsfisk fra gytegrunnene. Dermed blir det den ville fisken som får gytt og ført Orklalaksens unike gener videre.
Voksen laks tåler mer lus, så det er større sjanse for at den overlever når den går ut i sjøen igjen. Den lever av mindre fisk, blant annet sild som det er godt med i havet.
På bakgrunn av dette har styret i Orkla Fellesforvalting vedtatt for sesongen 2010 en sesongkvote på 8 laks, hvor av maksimalt 4 storlaks over 80 cm. Døgnkvoten opprettholdes på maksimalt 1 laks i døgnet. Sesongen vil fortsatt være på 3 måneder, fra 1. Juni til 31. August.
Hvis det midtveis i sesongen er en viss sjanse for at gytebestandsmålet ikke oppnås vil hunnlaks bli fredet i august. All fangst skal innrapporteres fortløpende underveis i sesongen til Orkla Fellesforvalting.
Orkla Fellesforvalting