Orkland tar kampen mot utenforskap – dette har vi oppnådd

For mange i Orkland står fortsatt utenfor fellesskapet. Gjennom det treårige Utenforskapsprogrammet har kommunen jobbet målrettet for å skape et mer inkluderende lokalsamfunn. Arbeidet begynner å gi resultater.
15.04.2025
Kategori: Orkland kommune
I Orkland vil vi ha et mangfoldig samfunn der alle er i stand til å møte livets opp- og nedturer. Vi trenger verdiskapningen og arbeidskraften fra alle, men mest av alt trenger vi at alle opplever mestring og tilhørighet.
Målet: Mestring og tilhørighet for alle
Utenforskapsprogrammet ble startet i 2021 fordi for mange unge i Orkland står utenfor skole, arbeidsliv og sosiale fellesskap. Målet var tydelig: Å bygge robuste barn og unge som mestrer livet – og å gjøre det gjennom kunnskapsbaserte, koordinerte og tverrfaglige tiltak.
– Dette handler ikke bare om individet, det handler om hele lokalsamfunnet. Når folk faller utenfor, mister vi både ressurser og mennesker. Det har vi ikke råd til – hverken sosialt eller økonomisk, sier SLT-koordinator Karin Røttereng.
Utfordringsbildet: Sosiale forskjeller og for lave fullføringstall
Kartleggingen som ble gjort i starten av programmet viste at Orkland har:
- Flere unge som dropper ut av videregående skole enn i sammenlignbare kommuner
- Flere barnefamilier på sosialhjelp enn landsgjennomsnittet
- Tidligere alkoholdebut blant ungdom enn landsgjennomsnittet
- Høyere andel unge uføre, særlig i aldersgruppen 25–34 år enn i sammenlignbare kommuner
– Det handler i stor grad om sosiale forskjeller og levekår. Barn som vokser opp i familier med lav inntekt, lavt utdanningsnivå eller andre utfordringer, har større risiko for å falle utenfor senere i livet. Derfor må innsatsen starte tidlig – og den må være helhetlig, forklarer Røttereng.

Karin Røttereng er klar på at innsatsen mot utenforskap må starte tidlig og være helhetlig. Foto: Orkland kommune
Hva er oppnådd?
Gjennom seks delprosjekter har Orkland kommune styrket innsatsen på sentrale områder – fra barnehage til arbeidsliv. Her er noen av resultatene:
Ungdom får delta og bli hørt
Ungdomsrådet har kartlagt fritidstilbud, fremmet forslag og bidratt til at flere møteplasser og et bedre busstilbud er på plass. Kommunestyret vedtok vinteren 2025 at ungdomsrådet får fast møte- og talerett i kommunestyremøtene.
– Å gi ungdom eierskap og innflytelse er en nøkkel for å hindre utenforskap. De vet selv hvor skoen trykker, og kan være viktige endringsagenter i arbeidet, sier Røttereng.
Foreldresamarbeid er blitt et partnerskap
Kommunen har utviklet nye verktøy og rutiner for å samarbeide med foreldre om barns utvikling og trivsel. Det er innført en foreldretidslinje som viser aktuelle tidspunkt for samhandling mellom kommune og foreldre gjennom hele utdanningsløpet – fra barnehage til fullført ungdomsskole.
Kommunen skal også gjennomføre en årlig oppvekstkonferanse – en for ansatte og en for foreldre. For ansatte er det viktig å skape en felles forståelse, bygge kompetanse og styrke samarbeidet på tvers av tjenester som jobber med barn og unge. Den bidrar til å utvikle en felles kultur, styrke «vi-følelsen» og gjøre det lettere å jobbe helhetlig og samordnet til barnas beste. Det er også en arena for å dele erfaringer og gode praksiser, og for å forankre nye satsinger og tiltak i organisasjonen.
Konferansen for foreldre skal gi kunnskap, inspirasjon og konkrete verktøy som gjør dem tryggere i foreldrerollen. I tillegg gir den en arena for dialog, der foreldre kan møte fagfolk, stille spørsmål og bidra med sine perspektiver.
Skoler og barnehager er mer praksisnære
Samarbeidsformer mellom skoler og næringsliv gir elevene innblikk i arbeidslivet og øker motivasjonen. I samarbeid med Orkland næringsforening og Utdanningsmessa er det satt et ekstra søkelys på å synliggjøre hvilke yrkesmuligheter som finnes i de enkelte bedriftene i Orkland.
– Dette gir ikke bare bedre rekruttering for næringslivet – det gir ungdommene en grunn til å tro på at fremtiden deres finnes her i Orkland, sier næringssjef Aasmund Lie.
I tillegg har etablering av Newtonrom, et tett samarbeid med Ungt entreprenørskap og MOT bidratt til mer helhetlig og praktisk opplæring i både barnehager og skoler. Praktisk og variert opplæring som gir mening skaper engasjement, motivasjon og lærelyst, og bidrar forhåpentlig til at flere opplever mestring.

- I kommunen er vi opptatt av å bidra til å etablere arbeidsplasser som gir ungdommene en tro på at fremtiden deres finnes her i Orkland, sier næringssjef Aasmund Lie.
Flere får hjelp til å eie egen bolig
Gjennom bedre samhandling om Startlån og økonomisk rådgivning, er det blitt enklere for familier å gå fra leie til eie. Det er etablert et eget team som jobber med Startlån. Teamet kan vise til flere enkeltsaker hvor kommunen har lyktes. De lokale sparebankene er viktige bidragsytere i arbeidet.
Arbeid og inkludering
Arbeid blir sett på som en nøkkel til inkludering fordi det gir mer enn bare inntekt. Det skaper tilhørighet, struktur i hverdagen, sosiale relasjoner og en følelse av å bidra. Det handler om identitet og verdighet. Når folk får brukt ressursene sine i arbeidslivet, styrker det både den enkeltes livskvalitet og fellesskapet. Derfor er arbeid et av de viktigste virkemidlene for å forebygge og bekjempe utenforskap.
"Gullbilletten" er et tiltak initiert av Nav Narvik, som kombinerer lønnstilskudd og mentortilskudd for å hjelpe personer med særskilte behov inn i arbeidslivet. Tiltaket har vært særlig rettet mot flyktninger og fordrevne, spesielt fra Ukraina, og har vist gode resultater. For eksempel rapporterte Nav Narvik at 67 prosent av deltakerne i "Gullbilletten" var i arbeid etter fire måneder. Det arbeides med å innføre lignende tiltak i Orkland for å fremme inkludering i arbeidslivet.
Næringsutvikling og utenforskap
Orkland kommune driver et aktivt næringsarbeid, der et av målene er å bidra til et variert næringsliv med jobbmuligheter for flest mulig. I april 2025 åpnet fastfood-kjeden McDonald's på Orkanger. De tilbyr lavterskeljobber hvor det er mulig å få opplæring på arbeidsplassen, og hvor personlig egnethet og motivasjon ofte veier tyngre enn utdanning.
Dette gjør McDonald’s til en inngangsport til arbeidslivet for mange – særlig unge, innvandrere, eller personer som har stått utenfor arbeid en periode. Jobbene gir ikke bare inntekt, men også verdifull arbeidserfaring, referanser og grunnleggende ferdigheter innen kundebehandling, samarbeid, ansvar og kompetanse som er overførbar til andre bransjer.
Dette er et eksempel på at målrettet næringsarbeid er et viktig bidrag for å bekjempe utenforskap.

– Når flere får være med, vinner vi alle. Det handler om å se hver enkelt og bygge et fellesskap der alle har en plass, sier kommunedirektør Kristin Wangen.
Veien videre
Kommunen tar med seg erfaringene fra programmet inn i ordinær drift. Flere av tiltakene er allerede blitt en del av faste rutiner og planer.
– Vi har lært mye – blant annet hvor viktig det er med felles forståelse, evaluering og samarbeid på tvers. Nå handler det om å bygge videre på det som virker, fortsette det tverrfaglige arbeidet og være tidlig ute. Vi skal ikke vente til folk faller utenfor før vi reagerer. sier kommunedirektør Kristin Wangen.
Hun understreker at programmet også har gitt kommunen bedre oversikt over hvilke tiltak som finnes og hvilke som mangler.
– Vi må bli enda bedre på å identifisere hvem vi er bekymret for, hvorfor – og hva vi gjør med det. Dette handler ikke om enkelttjenester, men om et felles samfunnsoppdrag.
Et fellesskap for alle
Utenforskapsprogrammet har vist at målrettet innsats nytter. Med tydelige mål, sterkere samarbeid og kunnskapsbaserte tiltak, har Orkland kommune tatt viktige skritt mot et mer inkluderende samfunn.
– Når flere får være med, vinner vi alle. Det handler om å se hver enkelt – og bygge et fellesskap der alle har en plass, avslutter Kristin Wangen.
Les også: – Det handler om tilhørighet, ikke bare integreringLenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Sist oppdatert 10. april 2025 Orkland kommune
Red:RS