Plukkfisk

11.05.2012 -
Kategori: Furkunnjmat
Plukkfisk er en fiskerett som ble mer bruka før enn no kanskje, det ble ofte laga plukkfisk av rester etter et fiskemåltid. Med koka lettsalta torsk på menyen en dag, selvfølgelig med tanke på å bruke restene senere i uka så ble det koka ekstra med torsk. Genial og enkel middag med alt i ei gryte og restene av plukkfiskgryta ble til og med spist til kveldsmat da jeg laga plukkfisk denne uka. Derfor deler jeg gledelig en "gammel" tradisjonsrett med dere:
Plukkfisk
Denne oppskrifta er nok til minst 4 personer.
600 g koka, skinnfri og benfri lettsalta torsk
10 stk poteter
1 løk
Del fisken i biter, skrell og skjær potet i passende terninger. Finhakk løk.
Hvit saus
4 ss hvetemel
ca.8 dl. melk
ca 2 del fiskekraft (hvis du har, kan byttes ut med melk)
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper
1/2 ts malt muskatblomme
Smelt smør og tilsett mel, spe med melk evt. fiskekraft til en forholdsvis tykk saus. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. La sausen småkoke under omrøring i ca. 3 minutter. Tilsett fisk,poteter og løk og bland dette forsiktig inn i sausen. Kok i et par minutter til alt er varma opp.
Server med stekt bacon og koka gulrot.
Plukkfisk kan også lages av annen fisk enn torsk, sei kan godt brukes. Neste gang jeg lager plukkfisk skal jeg teste det med klippfisk, det er lov å være litt kreativ i matveien.
tekst/foto
Britt G. Moen