Resultater fra malmleiting kommer i mai

 

Internasjonal interesse for mineraler er også en del av Trøndersk industrisatsing. Mineralleting har pågått siden 1970-tallet, men etter at gruvene på Løkken Verk ble lagt ned i 1987 har ingen satset på ny drift. Nå har imidlertid selskapet Teako Minerals tent et håp om ny mineralutvinning i Løkkenmrådet - og i løpet av de neste ukene vil de første signaler om drivverdighet foreligge.


25.04.2025 - Marit Mjøen
Kategori: Næringsnytt, Nyheter

Det var leder i Mineralnettverk i Trøndelag, Ole Johan Svorkdal i Thams Innovasjon, som avslørte dette under et møte i Bergmannsforum i Bergstova på Løkken Verk i dag. Han sa at Teako Minerals vil innen første halvdel av mai presentere resultatene fra selskapets innledende diamant-boringsprogram i området Høydal, Åmot og Dragset. Og dette vil fortelle om funnene er av en størrelse og type mineraler som kan være drivverdige.

- Vi i Mineralnettverk i Trøndelag er veldig spent på resultatet. Mulighetene for mineralindustri er til stede, men selv om funnene er store nok er det et stykke fram til gruvedrift, sier Svorkdal.

Innenfor Løkken–Høydal–Åmot-korridoren har Teako Minerals påvist Kobber (Cu), kobolt (Co) og sink (Zn) og selskapet beskriver dette som en "svært lovende korridor". Også i det tidligere dagbruddet i Dragset- og Halsetåsen-området antas å ha høykvalitets kobber-, kobolt- og sink-innhold.

Om noen uker vil vi altså få de første signalene om drivverdighet. I følge Svorkdal er dette svært interessant og kan sette Trøndelag i stand til å bli leverandør av kritiske mineraler som en del av det grønne skiftet. Trøndelag er blant de områdene i Europa med størst forekomster av kritiske mineraler, som f.eks. kobber, som er avgjørende for fremtidig grønn teknologi og industri. Dette har vært utgangspunktet og ledet til etablering et Mineralnettverk i Trøndelag.

2025 04 25 Ole Johan Svorkdal

Ole Johan Svorkdal i Thams Innovasjon er leder for Mineralnettverk i Trøndelag. Han gjestet Bergmannsforums fredagskaffe på Bergstova på Løkken Verk. Foto: Marit Mjøen

- Det er selvsagt mange hensyn å ta om mineralutvinning skal realiseres. Moderne mineralutvinning kal gjøres bærekraftig og gjennomføres i samråd med mange interesser og gjennomføre i tråd med natur- og miljøvernhensyn. En utfordring er at Urvatnet-Litjbumyran er naturreservat, sier Svorkdal.

Urvatnet-Litjbumyran naturreservat ble opprettet ved kongelig resolusjon av 15. mars 2019. Det var en utvidelse og sammenslåing av de tidligere naturreservatene Urvatnet og Litlbumyran. Statskog SF er grunneier.

- Når kan utvinning starte dersom mineralboringa viser drivverdighet?

- Vi snakker om 5-10 år, kanskje mer. Det er nemlig mange rettigheter og avklaringer som må skje. Det er utvinningsrett, arealavklaring, utslippstillatelse og driftskonsesjon. Og selvsagt må driftsselskapet ha kapital, for det koster mellom 1-3 milliarder før produksjon kan gi inntekter, antyder Ole Johan Svorkdal.

Annonser


Medlemmer