Rupros satsning i Spania vekker interesse, også på Stortinget

23.04.2009 - Frode Langeng
Se bilder under artikkelen.
Stortingets finanskomité var på Madrid-besøk for en tid siden. Reidar Sandal fikk der hyggelig informasjon om Rupro fra Innovasjon Norges sjef i Madrid. Rupro har jobbet langsiktig og målrettet over flere år og har til slutt lyktes! Innovasjon Norge hadde satt Rupro som ett eksempel til etterfølgelse for andre bedrifter som tenker å prøve seg på eksport til utlandet.
Sandal & co ble imponert over Meldalsbedriften Rupro som er en ”komplett bedrift” med egen produktutvikling, produksjon og salg, hovedsakelig til det norske markedet. Men Rupro satser også på eksport, som en skjønner. Leveransen av en komplett slaktelinje for sau til en ordresum på 9,2 mill, til slakteriet i Barcelona i 2007, var den største i Rupros 50-årige historie. 2008 ble et stort eksportår for Rupro. - Og ferske og positive tilbakemeldinger fra leveranse av slakterilinje til Madrid gir oss i Rupro oppmuntring til å satse videre, selv i disse finanskrisetider, sier Roger Monsø.
- Ettersom finanskrisen har ført til at investeringene i Spania har stoppet opp, har utfordringene blitt større. Spania er et av landene som er hardest rammet av krisen. Vi håper selvfølgelig at tiden snart er moden for flere salg, men her må en være tålmodig, avsluttet Monsø. Sandal bemerket i så måte at Innovasjon Norge har aldri hatt større ressurser tilgjengelig enn nå, og i tillegg har støtteorganisasjonen blitt bedre og smidigere på det meste. Lederen i finanskomitéen ville også poengtere at han var lydhør for innspill for hvordan de kunne utvikle virkemidlene bedre etter bedriftenes behov.
I det 1,5 times besøket, fikk gjestene også en presentasjon av elektronikkbedriften Simpro, av daglig leder Olav S. Kvaale. Simpro produserer radioprodukter for eksportører i det internasjonale markedet, og har jevnt over hatt en god, trinnvis utvikling siden etableringen i 1990. Når nå Simpro flytter inn i Meldal Næringssenter, vil de ha muligheter til å øke produksjonskapasiteten med 100 %.
Selv om Simpro har i en stor grad gått klar av finanskrisen, har de også utfordringer, og Kvaale avsluttet seansen med noen interessante betraktninger sett fra deres ståsted. Den samfunnsengasjerte lederen i Simpro mener bl.a. at Norge burde kunne satse mer på ”fysisk” verdiskaping (ikke bare kompetanse), og prioritere investeringstiltak. Likevel er lokal kompetanseoppbygging viktig, og samarbeidet med Meldal VGS er av stor betydning – noe også Rupro påpekte. Både Simpro og Rupro er også opptatt av tilrettelegging av infrastruktur for å utjevne konkurransevridninger, og da passet det godt at Kvaale endte møtet med bildet av tunnelen i Klingliene...
Besøket fikk også en titt inn i byggverket til Meldal Næringssenter. Til slutt takket Reidar Sandal for en interessant orientering og omvisning både på Rupro og i det som skal bli gode fasiliteter i det nye fellesbygget for bedriftene Rupro, Simpro og Rosenvik. – Dere har bygd stein på stein gjennom mange år, og har tydeligvis ”guts” til å satse offensivt og langsiktig i nedgangstider, uttalte Sandal, før den hyggelige visitten kjørte videre i besøksrunden på Løkken.
Gjestene, fra venstre: Robert Hermansen, Yngve Hågensen, Reidar Sandal.
Presentasjon av Rupro v/ Monsø. Til stede under bedriftsbesøket var også stortingsrep. i næringskomitéen Arne Haugen, Per Kirkaune og Ingrid Skarstein fra Salvesen&Thams og Frode Langeng, OBU.
Både Rupro og Simpro, her ved Kvaale, fikk presentere seg.
Robert Hermansen
Yngve Hågensen
Reidar Samdal
Meldal Næringssenter under bygging.
Gjestene fikk også en omvisning i det nye flaggskipet for næringslivet i Meldal.