Sabotørrommet krever en Sabotørbiff

 

SANS Bergmannskroa er et overnattingssted der historiene ikke sitter i veggene ... men !!

På Løkken Verk finnes det en rik historie å ta av. På Bergmannskroa har vi tatt historien inn på veggene ved å gjenskape gruvemiljøet i restauranten og ved å hente fram gamle bilder fra området. Vi skal nå videreføre denne tanken til hotellrommene våre.

Sabotørrommet er døpt og navnet henges på veggen og kokkene Britt Berg og Stein Dyrseth svinger hammeren. Foto: Marit Mjøen


15.03.2008 - Marit Mjøen
Kategori: Arkiv

Hvert rom får sin egen unike identitet, og når en gjest får utlevert nøkkelen til rommet sitt så får han ikke tildelt rom nr 3, men ”Sabotør rommet”, og en god historie med på kjøpet. Dette vil gi kundene en annerledes opplevelse og bli noe de forteller andre om. Når flere gjester bor her sammen, får hver enkelt gjest sitt rom med sin egen historie. Denne historien blir et samtaleemne f.eks under middagen. Dermed får alle et lite innblikk i den lokale historien ved at alle deltar med sin lille historie.

Vi startet med å døpe rommene – hvert rom har nå sitt eget tema som vi vil presentere etter hvert her på Meldal.no. Så er det meningen at vi skal ”jobbe oss innover” på rommene og dekorere med effekter som har med temaet å gjøre, f.eks bilder, malerier, teks, bøker og lignende.

I tillegg tar vi igjen historiene i våre menyer slik at matretter får sitt vedheng i form av en historie.

Først ut er ”SABOTØR-ROMMET”Sabbotørrommet på SANS Bergmannskroa. Foto: Marit Mjøen

Under 2. Verdenskrig ble Løkken Verk okkupert av tyskerne fordi tilgangen på svovelkis fra gruvene var veldig viktig for deres våpenproduksjon. I 1943 var gruvene på Løkken de eneste som produserte svovelkis for den tyske våpenmakt.

Det ble fra de alliertes side planlagt bombing av gruveanleggene på Løkken og utskipningen på Thamshavn for å stanse denne leveransen. Dette ville naturligvis ha ført til store sivile tap, og det ble derfor satt i verk en sabotasjeplan for å prøve å hindre tyskerne i å skipe ut disse viktige råvarene.

Kompani Linge utførte flere sabotasjeaksjoner mot thamshavnbanen og dets materiell, slik at dette var tilstrekkelig til at de allierte ikke bombet de mål de hadde bestemt skulle ødelegges.

”SABOTØRBIFFEN”

Vi kan takke de tapre sabotører for at mange av oss lever i dag. Vi her på Bergmannskroa har valgt å hedre sabotørene med et eget rom og en egen rett på vår meny. ”Sabotørbiffen” har vi hatt på menyen i mange år, og har blitt en sikker bestselger. Dette er oppskriften på hvordan vi lager en mør biff med krutt i….

Skjær passende biffstykker av ytrefilet av okse. Vi bruker 200 gram pr porsjon. Denne får en lett omgang med biffklubba, slik at den blir mørnet opp litt. Deretter lages en marinade av ingefær, hvitløk, chilli, soyasauce og olivenolje. Ingrediensene må være ferske! Kjøttet marineres i 2-3 dager i kjøleskapet.

For å få til effekten av krutt som vi slenger rundt om på kanten av tallerken, så går man fram på følgende måte:

Hel svart pepper brennes i jernpanne til det kommer godt med blårøyk fra denne. Deretter kjøres pepperkornene på hurtigmikser slik at det blir finmalt. Vi oppnår to ting: Peppersmaken forandrer karakter ved at den blir mindre sterk, og at den blir søtlig. Den ser ut som krutt!! Tøfft!! Har vi i tillegg laget en sirup av balsamicoeddik og sukker so m vi spruter rundt på kanten av tallerken, så blir dette helt konge!!!

Tilbehøret bestemmer du selv. Putt gjerne litt av kruttet i sausen så får du en kruttsterk saus også.

Vel bekomme.

Annonser


Medlemmer