Sjølvaste påskelammet - eller lammelåret, mer presist

 

Bortsett fra fårikål om høsten er det få retter av sau/får/lam som smaker bedre enn lammelår i påska! Påskelammet gir mat til mange og er greit å lage med litt forberedelser.


14.04.2022 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat, Høytid, Middag

Beregn god tid. Hvis låret er frosset, ta det opp to døgn før det skal tilberedes og tin det i kjøleskap. Noen mener det er bare tull, dette med sakte tining i kjøleskapet, men det er nå det jeg liker best, i hvert fall. 

Og igjen; beregn god tid. Lammelåret er ikke noe du fikser på en times tid. Jo lengre tilberedningstid, jo bedre smak, er nå min erfaring. Men for all del; du kan tilberede steika direkte fra tinnspekt til varmmat, men da må du beregne mange, mange timer i ovnen.

Vær snill  mot steika

Så altså: Ta låret ut av kjøleskapet og pakk det ut. Så setter du steikeovnen på ca 60 grader, og mens den varmer seg, gnir du steika grundig inn med salt og pepper. Skjær fedd av hvitløk i tynne skiver, bruk en spiss kniv og lag lommer i kjøttet over hele kjøttstykket og stikk hvitløks-bitene inn i lommene. Til slutt gnir du hele steika inn med godt smør, gjerne kjøleskapskaldt slik at du kan skjøre det med ostehøvel. Putt gjerne noen biter smør inn i hvitløks-lommene. Legg steika i steikepose (xxl) sammen med  biter av løk, gulrot, sellerirot og store biter purre - og gjerne noen smørskiver her også. Klipp et lite hull i posen slik at dampen kan slippe ut, og husk endelig steiketermometer! Dette stikkes inn i den tjukkeste delen av låret, cirka til midten. Legg det hele i ei langpanne og sett det i ovnen. Har du ikke steiketermometer, bør du stikke over til naboen og låne ett. Alt blir mye enklere når du kan måle kjernetemperaturen på kjøttet.

Lammelar 2

Nå kan du løse kryssord, se på påskekrim på pc'en, lese aviser, forsvinne inn i ei god bok, gå en skitur, spasere rundt nabolaget - eller du kan lage sausbruning. Ingenting slår heimelaga bruning, etter min mening. Denne skal spes med krafta fra lammesteika når den tid kommer, men først må smør og mel altså brunes i panne. Dette er et kjedsommelig arbeid, for her bør du stå stand by ved komfyren og røre. Brent bruning gir brent saus og smaker virkelig fælt.
Men du kan naturligvis løse problemet med å bruke saus fra pose eller ferdig saus i boks. Godt det også!

Lammelar 6

 

 Ovnsbakte grønnsaker og saus-smaking

Hos oss er grønnsaker bakt i ovnen etter hvert blitt fast følge til påskelammet. Gulrot, kålrot, løk, hvitløk, pastinakk, sellerirot og søtpotet kuttes i passende stykker (gulrot og kålrot trenger litt lenger tid enn de andre og kan derfor kuttes i mindre biter) legges i ildfast form og vendes godt i et par-tre spiseskjeer olje. Strø over flaksalt og grovmalt pepper. Noen vil gjerne ha fløtegratinerte poteter til lammet. Hos oss liker vi best kokte poteter, enkelt og greit. Fløte og ost blir litt for mektig i denne sammenhengen, synes vi.

For her skal det nemlig lages deilig, brun saus. Flytt sausbruningen din over i en kasserolle og spe med litt vann slik at den blir som en velling. Nå har steika kanskje stått i ovnen i et par-tre timer og har oppnådd en kjernetemperatur på 60 grader. Tøm krafta fra steikeposen forsiktig opp i sausen. Visp godt. Ta steika ut av posen og legg den tilbake i langpanna, godt pakket inn i folie og kanskje med et håndkle over. La den stå på benken, gjerne med termometeret i.

 

Lammlar 4

Nå settes varmen på ovnen til ca 160-170 grader. Sett forma med grønnsakene på rist nederst i ovnen. Etter ca 20 minutter tømmer du langpanna for kraft (oppi sausen!), tar av folien og setter steika inn i ovnen igjen. Sett ovnen på varmluft. Potetene settes på kok. Smak til sausen med bittelitt sennep, pepper og litt sukker. Pass på mengdene her!

Lammelar 1

Rør i sausen, dekk bordet, rør i sausen, sjekk grønnsakene, rør i sausen, smak på sausen, se på steiketermometeret i lammelåret. På 66-67 grader er det rosa i midten, på 73-74 garder er det helt gjennomstekt, men ikke tørt. Ta steika ut av ovnen, pakk den inn i folie og håndkle igjen. Ta ut grønnsakene og hold dem varme. Smak til sausen med salt og støtt eller fersk rosmarin og fløte. Først når alt er på bordet og alle har satt seg, skjærer du forsiktig i steika og lager fine skiver.

Lammelår med ovnsbakte grønnsaker, poteter og nydelig saus er servert! Utrolig godt med en litt kraftig rødvin til. Velbekomme!

 

Annonser


Medlemmer