Skeiderske Oline

Mat med Stein

Ordet ”skeiderske” kommer fra det tyske ordet ”zu scheiden", som betyr å skille. Skeiderskene skilte malmholdig stein fra gråberg etter at knuseren hadde forvandlet steinblokker til håndterbare steiner. På Bergsmannskroa kan du på Skeiderske Olines rom.


25.12.2008 - Marit Mjøen
Kategori: Arkiv

Skeidersken på Løkken Verk. Foto: Marit MjøenSkeiderskene satt ved et bånd og plukket ut malm i en iskald, støvete og usigelig skitten hall. Mange av dem var såkalte ”gruveenker”. Bolaget tilbød disse kvinnene arbeid i skeidehallen fordi mennene deres hadde omkommet i gruva. Kvinnene kunne ikke si nei til denne jobben- da ville de miste husværet som de leide av Bolaget, og familien ville stå på bar bakke.

Skeidersken Oline er skapt av teatermannen Ulrik Svalsten som skrev teaterstykket ”Hør min sang” for Bergmannsteateret i 1990. Stykket er basert på Ingvald Svinsaas’ diktning. Bergmannsteateret hadde stor suksess med stykket. Mange sa at de kjente seg igjen eller hadde hørt historier om skeidersker som hadde endt slik Olines historie gjorde. Gruppa spilte 35 forestillinger i 1999 og 2000.

VELKOMMEN TIL SKEIDERSKE ROMMET
 
Brakk kjerringa og Skeidersken kunne godt være den samme kvinnen, men det var nok flest enkefruer som inntok tittelen Skeiderske, da det var mange enker etter forulykkede gruvearbeidere som fikk tilbud om disse stillingene for å beholde hus og heim.
 
Brakk kjærringene stilte trofast opp om enkefuene og de skranglet vel sammen en slant når det virkelig røynet på.
 
Skeidersken har fått følgende matrett oppkalt etter seg:
 
Klubb og duppe

(Serveres fast på mandager ved Bergmannskroa)
 
Klubb og duppe 
4 porsjoner

Klubb:

750 g rå poteter
350 g kokte poteter
ca. 200 g byggmel
1 1/2 ts salt

Til koking:
3 l vann
3 ts salt

Duppe:
100 g meierismør
2 dl melk
100 g prim
100 g brunost
3 ss sukker
2 ts eddik 

 
FREMGANGSMÅTE:
Vask,skrell og riv de rå potetene. Dryss på litt mel så de ikke blir mørke. Mos de kokte potetene. Tilsett salt og resten av melet, så det blir en røre. Kok opp vann og salt. Form avlange boller med en vætet spiseskje og kok bollene ca. 1/2 time eller til de er gjennomkokte.

Duppe:
Bland smør, melk, prim, brunost og sukker og kok det til det er en jevn saus. Vil du ha den surere, kan du smake sausen til med litt eddik. Er fargen for lys, hjelper det med et par dråper sukkerkulør. Server rykende varm klubb med duppe til.

Vi bruker også stekt flesk eller bacon til.

Mer info: http://www.sans-as.no

Annonser


Medlemmer