Skogens gull i suppa

Soppsuppe av piggsopp med kantareller som garnityr.

Nå ligger gammelskogen der og lokker; disse mosekledte lysningene med ungskog, voksne trær og råtnende tremateriale som sakte, sakte blir til jord.


18.08.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Mat, Natur, Naturopplevelser

Det er på slike steder en finner det. Skogens gull i mange farger og fasonger, men like fullt gull: Sopp, altså!

Ikke at jeg er noen dreven soppfinner. Stort sett er det piggsopp som blir med heim, og kantareller, hvis jeg er så heldig å finne dem. Det er de to sortene jeg er 100 prosent trygg på. 

SOppsuppe 2

Løk og grasløk fra hagen.

Soppsuppe 4

Gode saker!

Soppsuppe 5

Snaskens!

Forleden kom jeg heim med bøttevis av piggsopp, og dette er en super råvare, altså!

Vel heime satte jeg i gang med å koke soppsuppe: Løk og hvitløk i panna sammen med smør, sopp og pepper. Svak varme, bare såpass at safta siver ut av soppen. Jeg helte innholdet fra steikepanna opp i en kjele med litt kokende vatn før jeg kjørte alt et par minutter i food prosessor. Så tømte jeg alt tilbake i kjelen og lot det stå og varme seg opp til kokepunktet mens jeg laget jevning i en annen kjele. Smør og mel som til vanlig hvit saus, spe med soppkrafta og kylling- eller grønnsakkraft.

Bruk så mye jevning du trenger for å gi suppa fin konsistens, og la den stå og holde seg varm. Litt portvin gjør god suppe enda bedre, tilsett eventuelt litt sukker i stedet for vinen. Fløte må til, men pass på at suppa bare varmes til kokepunktet etter at fløten tilsettes. Den skiller seg fort hvis den koker.

Smak til med salt og pepper, stek litt sopp i smør og bruk den som garnityr sammen med grasløk. Server suppa god og varm med brød til. Dette er snaskens, altså!

Soppsuppe 3

Piggsopp og kantareller.

Annonser


Medlemmer