Skolebruksplan – Sluttbehandling

I forbindelse med skolesaken i Meldal sendte gruppen ”To skoler i Meldal” inn en høringsuttalelse med frist 31.08.09. Høringsuttalelsen vår er behandlet i dokumentet ”Skolebruksplan – Sluttbehandling”. Saksbehandler fremsettet der påstander mot vår høringsuttalelse som vi ønsker å besvare.
19.10.2009 -
Kategori: Arkiv
REHABILITERING/NYBYGG
Saksbehandler påpeker at vår rapport ikke kan sammenlignes med Eggen Arkitekter AS sin rapport ettersom forutsetningene er forskjellige. Det er helt riktig. Det er et hovedpoeng for oss at vi baserer oss på fornuftige forutsetninger som ivaretar kommuneøkonomien.
Det er ikke riktig, som saksbehandler hevder, at det må søkes om dispensasjon fra Plan og Bygningsloven for å utføre de beskrevne tiltak på Storås skole. I vår rapport presenteres et løsningsforslag der et nytt gymbygg oppføres og det gjøres enkle omgjøringer i eksisterende skole. Plan og Bygningslovens § 87:.2 b-d) beskriver dette og omgjøringen kan ikke karakteriseres som en hovedombygging. Dette beskrives også i rapporten. Det er også et element av sunn fornuft i alle lovverk. Det som ikke gjør det verre er positivt og godkjent av beskrevet lov. Som et eksempel kan man trekke frem at utskifting av alt utvendig panel på et bygg med 10 cm isolasjon utløser ikke krav om nybyggstandard. Foretrekkes det å lekte ut og legge på 5 cm isolasjon er det en forbedring og dermed godkjent praksis. Fagmiljø både innenfor det private og offentlige støtter dette.
Saksbehandler refererer til en miljøplan, som ikke er vedtatt, og hevder at alle tiltak på bygg enten rehabilitering eller nybygg må gjøres i henhold til dagens krav. En slik tolkning er oppsiktsvekkende og legger grunnlag for en høy standard som må skape presedens for senere tiltak på andre bygg som kommunen eier. Det vil bety at hvis kommunen bestemmer seg for å gjøre om noen kontorer på rådhuset, må hele bygget oppgraderes til nybyggstandard. Eller hvis det i en kommunal leilighet må flyttes noen vegger for å tilpasse leiligheten for beboeren, må hele leiligheten oppgraderes til nybyggstandard
Det betviles av saksbehandler at rehabiliterte skolebygg kan ha en levetid som er forsvarlig i forhold til investeringen. Storås Skole er vurdert som meget godt vedlikeholdt. Det er oppnådd med minimale ressurser, ettersom det ikke er brukt mer enn 400kr/kvm på drift og vedlikehold på skolene i Meldal kommune de siste årene. Uavhengig av plassering og struktur har politikerne sagt at dette budsjettet må heves og refererer til Eggen Arkitekter AS som etter Holte-nøkkel mener det er fornuftig å bruke 1090kr/kvm på drift og vedlikehold i fremtiden. Budsjettet skal altså økes med 250%. Restverdien av Storås skole vil med et slikt budsjett økes betraktelig og kan forsvares i forhold til investeringen.
MILJØ OG ENERGI
Det hevdes i dokumentet at nybygg vil ha en soleklar fordel i forhold til miljø og energi.
En nybygd skole representerer en vesentlig miljøkostnad. Meldal kommune kan heller ikke løpe fra de eksisterende skolebyggene og la de forfalle som Drogsetmoen og Fossen Skoler. Den tabben bør ikke gjøres igjen. Det må være en forutsetning at byggene vedlikeholdes for å beholde standarden med tanke på et salg. Det er sannsynlig at eventuelle interessenter ikke har tenkt å drive skole i byggene og det utløser en bruksendring. Plan & Bygningsloven er klar på at tiltak i et bygg stiller krav til nybyggstandard ved bruksendring. Store kostnader vil påløpe og interessentene vil tenke seg om flere ganger før de tar risikoen med å kjøpe byggene.
Rehabilitering av 2 skolebygg vil gi en langt rimeligere miljøkostnad. Samtidig vil kun 2 av de eksisterende skolebyggene måtte vedlikeholdes uten å brukes.
Konklusjon: Miljøregnskapet gir en klar fordel til rehabiliterte skoler.
Kostnader på elektrisk energi for Storås Skole (212 000,-kr) og MULB (662 400,-kr) var tilsammen 874 400,- kr i 2008. Ved å bygge en ny skole kan vi anta at kostnadene fra Storås Skole faller bort. I tillegg kan vi anta, hvis vi tar i litt, at kostnadene fra MULB halveres. Det gir et innsparingspotensiale på 543 000,- kr årlig. Over 30 år gir det 16,3 mill kr. Forskjellen i investering nybygg kontra rehabilitering er minimum 70 mill kr. Faren for å måtte kutte drastisk i driftsbudsjettet øker med størrelsen på investeringen. De innsparte 543 000,- kr er da relativt lite. Antagelsene er også usikre, da 2008 var et år med unormal høy kraftpris. I tillegg er det usannsynlig at innsparingspotensiale er så høyt som 50%. To momenter som vil redusere innsparingen betraktelig.
Konklusjon: Energiregnskapet går også i fordel av rehabiliterte skoler.
PROSESSEN
Som nevnt i starten av innlegget er dette svar på påstander som er satt frem av saksbehandler i administrasjonen i Meldal kommune. Saksbehandlers oppgave var å behandle innkomne høringsuttalelser i forbindelse med sluttbehandling av skolebruksplan. Alle høringsuttalelser er gjennomgående møtt med kritikk og politiske betraktninger. En merkelig form for saksbehandling. Vanlig praksis på slike tilsvar er å sammenfatte uttalelsene for til slutt å konkludere. Politiske betraktninger skal overlates til politikerne.
Det kan oppfattes som saksbehandler prøver å legge føringer for politikerne i deres arbeid. Ønsker virkelig den politiske ledelsen en slik arbeidsfordeling?
Etter vår mening bør svaret på det spørsmålet være nei og den politiske ledelsen bør ta tilbake styringen og be administrasjonen om å ta plass i passasjersetet.
TIL SLUTT
Saksbehandler og Eggen Arkitekter AS har satt spørsmål ved grunnforholdene ved MULB-tomta. De har uten grunnlag, fra prøver og forskning; antatt at grunnen består av utsprengt gruvemasse som er sterkt forurenset. På bakgrunn av det finner de tomta uegnet for skole, for i neste omgang å anbefale å legge nye Kløverløkken Barnehage dit. Forstå det den som kan!!
Gruppen to skoler i Meldal