Smart med gjærbakst

Det nærmer seg desember og tida hvor alle skal bake søte julebrød, lemser og lefser.
28.11.2012 -
Kategori: Furkunnjmat
Jeg tjuvstarta litt med å bake grove rundstykker, det er godt med litt grovt og sunt imellom alle søtsakene. Det er så greit å bake dobbel porsjon og putte litt sikringskost i fryseren.
Grove rundstykker
15 stykker
5 dl vatn
½ dl rapsolje
1 ts salt
2 dl havregryn
2 dl kruskakli
2 dl sammalt rug
Ca 6 dl hvetemel
50 g gjær
Alt utenom salt og gjær eltes i kjøkkenmaskin eller for hånd. Jeg bruker å elte i 8-10 minutt i min gode kamerat Kenwood. Det er lurt å elte gjærdeigen godt, du får da en smidig og god deig. Jeg har også i det siste begynt å la deigen få stå å i ca. 15 minutt å kvile seg før jeg tilsetter gjær og salt. (strø over tørrgjær evt. smuldre fersk gjær i). Etter at deigen har kvilt og gjær og salt tilsatt, elt på nytt i 8-10 minutt.
Rundstykkene bakes ut med en gang og legges på stekebrett. Strø havregryn på bakebordet og bak ut rundstykkene i gryna, det ser ekstra fint ut med havregryn utenpå.
Heves i ca. 1 time.
Stekes midt i ovnen i 225 grader i 10-15 min. Følg med, for ingen stekeovn har lik varme.
Ved å lage større emner kan du også bruke denne deigen og forme fine baguetter.
God bakst
tekst/foto
Britt G. Moen