Spaghetti Finnmarkomara!

 

Bjørnar Skjevdal tilbringer minst ei uke på Finnmarksvidda hver sommer. Da er det definitivt ikke ferdigmat som gjelder. Her gir han oss oppskriften på herlig turmat, nemlig Spaghetti Finnmarkomara.


14.11.2015 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Friluftsliv

Jeg ser det er lenge siden «Brev fra Nordgjerdet» har bidratt med noen reale middagsmåltider. Jeg tenkte dermed jeg kunne berike meldal.no med en suveren tur-rett á la Italia. En smak av Middelhavet gjør seg voldsomt etter fire-fem dager på vidda med et par mil om dagen, påkledd en trettikilos ryggsekk.

Som nevnt er dette en pastarett, inspirert av den klassiske Spaghetti Carbonara. Alt for mange har bare spist dette i form av halvfabrikat fra Toro. En slik rett fra bunnen av er himmelsk under åpen himmel. Den er særdeles rik på karbohydrater, eller bensin, som vi kaller det der oppe. Meget viktig på lange fjellturer. Proteintilskuddet får vi til en viss grad av skinke og fløte, samt de rikelige mengder mygg som har en lei tendens til å bli med ned under innkokingen.

Skjevdal 1 copy

Finnmarkomara benytter vi som regel to dager på rad under lange fjellturer. Vi har med en halvkilo spaghetti som splittes i to. Det samme gjelder en boks med bogskinke, samt en halvliter med fløte som på forhånd er fylt opp på en colaflaske for å unngå uhell under frakt. Her beskrives den andre dagen med italienske smaker.

Vi starter med spaghettien. Den skal kokes al dente. Det vil si at den skal ha litt tyggemotsand. Det er viktig å tilføre rikelig med salt og nok vann som skal fosskoke. Det er derfor meget nøye med et godt forarbeid på bålet.
Mens den ene passer bål og kjele, preparerer den andre tilbehøret. Fersk chili og hvitløk hører med. Dette er gode råvarer. Mottoet er: Er det noe som er godt, blir det aldri for lite av det!

Skjevdal 2

Når spaghettien er ferdig heller man ut (nesten) alt vannet. Så tilføres tilbehøret som i tillegg til de nevnte råvarene består av den andre halvdelen av bogskinken. Den andre halvdelen av fløten tilføres også. Her er det derimot et NB, hvis man skal ha skikkelig Finnmarkomara. Det første pastamåltidet er aldri så elegant som nummer to. Spesielt når undertegnede har investert i kremfløte i stedet for matfløte. En sekstimers marsj med en halv colaflaske kremfløte forandrer konsistensen voldsomt på fløten. Åttetimers-marsj gir smør. Men i dette tilfellet: etter en sekstimers-marsj har vi krem og næringsfattig kjernemelk.

Både krem og kjernemelk går rett i spaghettien for innkoking. Her er det viktig å røre kraftig i starten (så fløten ikke skiller seg, hadde jeg nær sagt). Etter noen minutter er festmåltidet ferdig. Nydelig konsistens med herlige italienske smaker. Servert under duskregn i sju varme mildegrader midt på Finnmarksvidda, er dette en kulinarisk nytelse uten sidestykke. For virkelig å toppe måltidet, serveres en skikkelig stram trøndersk fjellkaffe. Dette bringer finnmarkomara'en virkelig opp på sitt ypperste nivå. Ikke minst blir det et morsomt måltid.

Skjevdal 4

Å lage mat på fjelltur er som regel dagens store høydepunkt. Her samarbeides det fra første vedpinne er knekt til kaffen er servert etter mat. Alt for mange bare koker en vannskvett og blander i noe upersonlig ferdiggreier. Ta med litt krydder, en fleskebit, noen urter. Frys ned noe saus fra vinterens middagsrester. Lag måltider i lag. Ingenting er så godt som turmat. Ingenting!

Skjevdal 6

Vel bekomme!
Vidde-hilsen fra Bjørnar Skjevdal

 Red: AMS.

 

Annonser


Medlemmer