Tid for bærplukk

Flittige never har plukket denne bøtta full med blåbær. Foto: Berit Marie Aspli Rekstad.

Sesongen for å sanke bær er godt i gang. Det er både blåbær og multer til alle.


26.07.2018 - Helga Romundstad
Kategori: Friluftsliv, Turer i mark og fjell, Matauk

Med det varme og solrike været som har vært i sommer, så skulle en tro at det bugnet med bær. Men dessverre så har varmen også ført med seg tørke som påvirker bærplantene. Likevel er det bær å finne, men du må nok oppsøke de fuktige områdene. 

For de som leter etter myras gull, så sies det at du må unngå fjellet men heller oppsøke  lavere områder der det finnes kortvokst skogkratt og fuktig jordbunn. Her er det muligheter å finne multebær. For høyt til fjells har det dessverre vært for tørt til multa i år.

Skal man tro alle bildene av plukkere og fulle bærspann som florer på sosiale medier, så er det bær nok til alle i år også.

God bærtur!

 

Anvendelse av blåbær (fra Wikipedia):

Bærene er tradisjonelt ettertraktet til safting og sylting, og spilte i tidligere tider en viktig rolle i matauken. Næringsverdien var lenge anslått som moderat, men nyere forskning har avdekket at bærene er meget rike på antioksidanter. De inneholder dessuten vitamin C og i tillegg garvestoffer, fruktsyrer, flavoner, karotin, jern og magnesium.

I folkemedisinen er bærene kjent for sin stoppende virkning ved diare og de skal også ha effekt på sukkersyke. Fra enkelte hold har det blitt hevdet at blåbær også har en gunstig innvirkning på synet. Sammenhengen er imidlertid uklar, og har ikke blitt funnet i medisinske undersøkelser.

 

Anvendelse av multe (fra Wikipedia):

Multefrukten anvendes mest til syltetøy eller multekrem, men kan også benyttes til likør.

 

Lovgivning for multeplukking (fra Wikipedia):

I Norge gir Friluftslovens § 5 allmennheten en generell rett til å plukke bær i utmark. Det er likevel gjort et unntak for multeplukking i Nordland, Troms og Finnmark. Her kan eier eller bruker av multeland nedlegge forbud mot at andre skal ta med seg multer fra det begrensede området. Det er likevel lov til å plukke multer som spises på stedet. Alle har rett til å plukke multer på Finnmarkseiendommen.

multeplukking

Plukking av multer. Foto: Inge Furuhaug

 

Red.: HR

 

Annonser


Medlemmer