Tina har erklært krig mot lupiner

 

Tina Tømmerås Ingebrigtsen har i mange år vært en lupinkriger. Nå ønsker hun å få med enda flere i kampen mot denne planten som er i ferd med å "ta over" Norge og fortrenge tradisjonelle norske arter.


06.06.2021 - Anne Mari Svinsaas
Kategori: Kultur, Natur

- Jeg har fått en idé! Noen fra det lokale næringslivet - og jeg håper å få med flere - gir gavekort til gode lupinkrigere. Jeg har ei gruppe på Facebook som heter "Bekjemp lupiner i Meldal og omegn", og det er på denne gruppa at folk som gjør en innsats for å bekjempe denne forferdelige veksten kan legge inn bilde, sted og navn. Så blir de med i trekninga om gavekortene til høsten, sier en ivrig Tina Tømmerås Ingebrigtsen.

Tina lupin 2

Lupinen har fått en formidabel motstander i Tina Tømmerås Ingebrigtsen.

Sjøl har hun drevet krig mot lupiner siden hun flyttet til Gaddåsen i Bjørnli i 2010. - Men jeg jobbet for å bli kvitt lupinene her siden vi begynte å bruke stedet som hytte i 2005. Det var helt vanvittig mye lupiner her, og vi er ennå ikke helt kvitt dem. Slapper jeg av i ett år, vil nok denne blomsten ta over tomta igjen, sukker Tina og innrømmer at lupinkrig krever tålmodighet.

Lupiner endrer jordsmonnet

- Men hvorfor skal lupinene på død og liv bort - de er jo ganske fine?
- Nå har jeg kjempet mot dem så lenge at jeg ikke ser at de er pene lenger. Hun ler. - Men hvorfor skal vi bli kvitt den? Jo, fordi den er i ferd med å ta over Norge. Den sprer seg på bekostning av stedegne planter i en fryktelig fart, og dette forpurrer balansen i naturen vår. Mange insekter er avhengige av de tradisjonelle plantene for å overleve. Til og med Orkla blir påvirket av lupinene. Elvebredden er overgrodd av lupiner oppover hele dalen, og dette fortrenger for eksempel den meget sjeldne elvesandjegeren som lever bare på elvebredder av sand. Disse sandbankene  blir overgrodd av lupin i stort tempo, sier en engasjert Tina Tømmerås Ingebrigtsen.

Tina lupin 3

Blomsterenga i bakgrunnen var dekket av lupiner da Tina startet arbeidet sitt her på Gaddåsen.

Lupinen har små rotknoller med nitratbindende bakterier. Nitratet som binder seg til planten, forandrer jordsmonnet der den vokser, og de vanlige plantene klarer ikke å vokse i så næringsrik jord som etter hvert utvikler seg på lupin-voksesteder. Grunnen til at eksempelvis bier ikke beiter på lupiner, er at lupinen er giftig. Bier og humler foretrekker de vanlige plantene.

- Den sprer seg i stort tempo

- Nå finner vi lupiner på vei inn i skogen, der den fortrenger blåbærlyng og andre vanlige planter. Den er i ferd med å spre seg oppover mot fjellet. Snart har vi den overalt, og da er det for seint å prøve å bekjempe den. Bli med på konkurransen - kanskje gjør dette at vi får det litt triveligere når vi fjerner lupin, oppfordrer Tina.

Tina lupin 5

- Så fin kan ei veiskråning bli hvis en virkelig bestemmer seg for å gi tradisjonelle arter en sjanse, mener Tina. Foto: Tina T. Ingebrigtsen.

Tinas konkurranse foregår sånn:

1. Bekjemp lupiner i Orkland eller Rindal. Post bilde og dato med sted der du gjorde en innsats mot lupin.
2. Du kan poste bilder i flere omganger og fra flere steder.
3. Bare private bidragsytere kan delta. 

Vinnere trekkes 1. november.
- Foreløpig har vi fått gavekort fra Sport1 Løkken, Bygger'n Meldal og Bergmannskroa, men vi håper sjølsagt at flere næringsaktører vil bli med og bidra, avslutter Tine Tømmerås Ingebrigtsen på Gaddåsen.

Tina lupin 4

Tina 1 - lupinen 0

 

Annonser


Medlemmer