Utflytta meldalinger på 45 års-samling for Folloruss 1964

Sist lørdag hadde dette russekullet sin 4. samling etter å ha avlagt eksamen ved Orkdal offentlige landsgymnas i 1964. Det var 125 elever fordelt på 5 klasser, hvorav 3 real, 1 engelsk og 1 norrøn.
51 godt voksne og forhenværende ”Follotræler”, møttes for å pleie godt vennskap fra 4 års skolegang, og for de fleste etter hybeltilværelse ved Follo.
06.05.2009 - Magne Vullum
Folloruss 1964 med Follo i bakgrunnen.
Det var 10 elever fra Meldal i dette årskullet. Av disse møtte Kjersti Gullvåg Hasle, Ola Blokkum og Odd Olav Mosbakk. Alle disse har stifta familie utenfor hjemkommunen.
De som ikke møtte fra Meldal i dette årskullet var Inge Bjørkhaug fra Mandal, Nils Olav Gerhardsen fra Glattfelden i Sveits, Harald Arnfinn Grønli fra Viggja, Ola Espvik fra Fetsund, Jorulf Haugen fra Bodø, Anne Birgitte Berge Holth fra Kjeller og Ole Fredrik Gorseth fra Tromsø.
Ordfører Gunnar Lysholm tok alle med på busstur rundt i Orkdal. Særlig interessant var det store industriområdet som er utviklet på Grønøra. Ordføreren fremhevet det gode samarbeidet med Salvesen & Thams i Meldal innen næringsutvikling og bevaring av bygg og anlegg fra Thamstida. Både Strandheim bolig og driftskontor er tatt godt vare på, det gjelder også Thamshavnbanen.
Ordfører Gunnar Lysholm. For anledningen også bussguide
Inntil den siste passasjerturen i 1963, ble Thamshavnbanen brukt av elevene som bodde på Løkken et par ganger i uka, det var de dagene undervisningen startet en time før den første bussen ankom skolen.
Tok en liten prat med de 3 utflytta meldalingene:
Kjersti Gullvåg Hasle
-Vi har 3 barn og en hund sier Kjersti Gullvåg Hasle. Vår yngste datter er for øvrig russ i år. Er bosatt i Nittedal og er nå nylig pensjonert etter mange år i skoleverket, men har fortsatt noen lærervikariater.
Etter diplomeksamen fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Lærerhøgskole ble det arbeid på mange skoler, før det ble avbrekk på 12 år som grafisk designer ved Senter for Industriforskning. Vi ble slått sammen med SINTEF, og jeg fortsatte som lærer igjen, de siste 10 årene som lærer i norsk som andrespråk med samfunnsfag for voksne innvandrere og flyktninger.
-Det er tegning og maling som er min interesse, og den kan jeg pleie nå. Har allerede presentert arbeider på kunstutstillinger.
Kjersti er nylig blitt leder for pensjonistforeningen i Nittedal, der det er over 100 medlemmer. Dessuten har Kjersti alltid vært danseglad, og er fortsatt aktiv folkedanser og medlem av ”Folkedanslaget Kjerringa med Staven”. Der er hun instruktør og leder for barnekursa i dans som holdes hver vår og høst, -en særdeles morsom hobby gjennom mange år. (Hakadal ligger i Nittedal kommune).
Far Ingvar Hasle er gått bort. Moren Åse Gullvåg Hasle er 88 år og bor i Vollagrenda. – Hun er meget sprek og kommer på besøk til Nittedal, og så blir det gjenvisitt i Vollagrenda.
Kjersti er som oftest innom Frilsjøen når hun er hjemme, hun har mange gode barndomsminner derfra.
For øvrig har Kjersti fast jobb med å skrive jubileumssang til russens høytidelige samlingsmiddag.
-Og så blir det dans etterpå sier blide Kjersti..
|
Ola Blokkum |
Ola er gift og de fikk 3 barn; de har mistet ei jente ved ei ulykke.
-Etter å ha slitt 3 år på løkkenskolene, ble det Follo hvor slitet slett ikke avtok. Men togreisene til Follo med kortspill og litt lesing kompenserte mye!
Ett års praksis i gruva for å kunne begynne på NTH gjorde meg til et bedre menneske, kuttet ut bøker og startet et mer lettsindig liv. Ukesbetalingen var 60 kr som akkurat holdt til 2 kinobilletter, halv flaske 60%, drosje til Torshall og blandevann.
Ble så glad i NTH at jeg fortsatte som vitenskapelig assistent. Deretter ble det konsulentjobb i Trondheim, Statskraftverkene i Oslo for deretter å begynne på Siemens.
Siden forsatte Ola i ABB og er nå på NTE.
-Kontakten med Løkken er blitt mindre etter a mine foreldre døde. Besøker tante Elise som mener jeg er en for sjelden gjest.
Ola er en spilloppmaker og har meget godt og smittende humør.
|
Odd Olav Mosbakk |
Begge foreldrene, far Brynjulf og mor Reidun er døde.
Odd Olav besøker gjerne onkelen Olaf Mosbakk (87 år) i Løvby, Olaf var stiger i gruva.
-Jeg er stolt over fortsatt å være gift med min opprinnelige kone, vi bor i Trondheim og vi har 2 barn, sier Odd Olav.
Etter gymnaset gjennomførte Odd Olav sitt tannlegestudium fra 1964 til 1968 ved Odontologisk fakultet i Oslo. Så startet han sin tannlegevirksomhet i Hemne, der han ble i 2,5 år før han så slo seg til ro som privatpraktiserende tannlege i Trondheim.
-I alle år har vi besøkt hytta vår i Resdalen så ofte som mulig. Der er vårt eldorado med fantastisk utsikt mot Trollheimen.
-Ellers har vi mange kjente å besøke i Meldal. Erik Steigen ble en god barndomskamerat, det var åpne dører hjemme hos Erik. Odd Olav har vært foredragsholder et par ganger på Rotarys julemøte som avholdes hos Erik Steigen. Ett tema var natur- og friluftsliv ved Vålåskaret. Det andre var om kollegaene Gunnar Detlie og Haakon Bryhni.
Som Ola er også Odd Olav en glad laks. De er noe i slekt, så de ligger i samme seng på russesamlinger.
Nøysomhet de har med seg fra Løkken?
Felles for alle disse utflytta meldalingene er at hjembygd med slekt og venner er en magnet for hjembesøk.
Ola, Kjersti og Odd Olav.