Utrygg mat

Akrylamid er det stoffet du ikke vil ha i maten din, men selv om forskningen viser at dette stoffet er kreftfremkallende, klarer ikke produsentene å redusere innholdet av det i maten vår.
15.10.2008 -
Kategori: Arkiv
Tirsdag møttes forskere og matvareprodusenter for å snakke om hva som kan gjøres med akrylamidproblematikken. - Problemene er mange, sier bedriftsrådgiver i Næringslivets Hovedorganisasjon Steinar Høie. Maten vår inneholder like mye av det kreftfremkallende stoffet akrylamid nå som tidligere, til tross for at både produsenter og myndigheter har lagt ned mye arbeid for på redusere innholdet av stoffet.
- Man blir oppfordret til å spise grovt brød. Det som gjør at brød er grovt, er at man bruker sammalt mel. Det triste er at jo mer sammalt hvete man bruker i et brød, jo mer akrylamid får man i brødet, sier Høie til NRK
Akrylamid finnes i en rekke matvarer. Særlig er dette blant potetgull, brød, kjeks, knekkebrød, cornflakes, stekte poteter og kaffe. Stoffet dannes i produkter som blir utsatt for temperaturer over 120 grader. - Om akrylamid fører til kreft, var tidligere et omstridt tema. Nå viser forskningen en klar sammenheng, sier Hans Blom som er seniorforsker ved Matforsk.
- Livmorkreft, underlivskreft og tarmkreft kan kobles opp mot akrylamid. Danskene har også påvist at stoffet har en sammenheng med brystkreft hos både kvinner og menn, sier Blom. Mattilsynet regner med at 40 nordmenn årlig får kreft på grunn av akrylamid.
Det tyske instituttet for beskyttelse av forbrukernes helse og veterinærmedisin, BgVV, anbefaler å innføre grenseverdier for det kreftfremkallende stoffet akrylamid i mat. Norge har ingen konkrete planer om tiltak.