Venneforening med to store dugnadsprosjekter
30.03.2025 - Marit Mjøen
Kategori: Nyheter, Thamshavnbanen
Thamshavnbanens Venner har 86 betalende medlemmer og med et oppmøte på årsmøtet lørdag 29.mars med 27 av dem, viser det stor interesse for venneforeningas arbeid. To store dugnadsprosjekt kunne klokkes inn i 2024, men begge vil også ta mye av dugnadsgjengens tid i 2025.
Det er snakk om skog- og krattrydding langs Thamshavnbanen og "Kisvogn-prosjektet" der ei historisk kisvogn blir restaurert som et samarbeid mellom Orkla Industrimuseum, Orkland videregående skole avd. Løkken Verk og Thamshavnbanens Venner. Foreninga hadde stand på Bergmannsdagen 17.august på Løkken, en viktig arena for markedsføring av foreninga.
Sentralen
Venneforeninga har også gjort et betydelig arbeid med å holde den gamle telefonsentralen til Salvesen & Thams i brukbar stand. Foreninga har hatt en leieavtale og målet har vært å overta den historisk viktige Sentralen for å sikre den som kulturminne. Venneforeninga har brukt Sentralen som møtelokale og leid ut for overnatting. På årsmøtet ble det imidlertid fremmet sak fra styret om å avslutte leieavtalen. Arbeidet med Sentralen blir for arbeidskrevende. Årsmøtet vedtok følgende enstemmig: "Thamshavnbanens Venner avslutter leieavtale med Salvesen & Thams og frasier seg også tilbud om å overta bygningen. Styret får fullmakt til å avslutte avtalen med S&T i løpet av inneværende år koordinert med oppsigelse av utleieavtalen."
Levende museum og historieformidling
Venneforeninga har en målsetting om å synliggjøre arbeidet sitt ved å markedsføre den viktige oppgaven med å holde den fredede museumsjernbanen som et levende museum. I tillegg til å drive med skogrydding langs banen, ønsker foreninga å bidra til opplæring av togpersonell. Foreningas leder, Inge Helgeton, skriver i siste nummer av medlemsbladet "Metersporet": - Mangel på kvalifisert togpersonell har blitt kritisk. I tråd med våre vedtekter vil vi se på tiltak for å bidra med rekruttering og opplæring.
Historieformidling er en annen viktig oppgave for Thamshavnbanens Venner, og på årsmøtet ble det vedtatt at venneforeninga vil bidra positivt til Orkland kommunes prosjekt om etablering av en Jernbanepark med tursti langs jernbanesporet mellom Bårdshaug stasjon og Orkanger stasjon. Dette vil bli et viktig ledd i historiefortellinga om Thamshavnbanen.
Årsmøtet hadde en lang diskusjon om hvordan en slik park vil la seg gjøre innenfor fredningsbestemmelsene, og vedtok følgende: "Thamshavnbanens venners primære standpunkt er at museumsjernbanen skal omfatte sammenhengende jernbanespor og togtrafikk på hele strekningen fra Løkken stasjon til Orkanger stasjon, men inntil dette er finansiert er det positivt at jernbanestrekningen mellom Bårdshaug og Orkanger blir ryddet og sikrer at det freda jernbanesporet blir synlig i bybildet. Thamshavnbanens venner forstår Jernbaneparken som et midlertidig tiltak inntil at oppgradering av jernbanelinja på samme strekning blir finansiert."
Etter årsmøtet har Thamshavnbanens Venner følgende styresammensetning:
Leder: Inge Helgeton
Nestleder: Steinar Anda
Kasserer: Ola Woldmo
Sekretær: Marit Mjøen
Styremedlemmer: Baard Belsaas, Arne Morten Halvorsen og Harald Sverre Nilssen